Direct naar artikelinhoud
WedstrijdverslagNations League

Oranje herstelt zich net op tijd in dolkomische ontknoping tegen Duitsland (2-2)

Het elftal dat de gunst van het volk had herwonnen met optredens om te zoenen, herstelde net op tijd van een baaldag in de nieuwe liefdesrelatie. Op het moment dat de nederlaag van Oranje zich aftekende, richtte de ploeg zich op met twee doelpunten in de slotfase. Nederland voetbalt in juni de finaleronde van de Nations League, met Portugal, Engeland en Zwitserland.

Virgil van Dijk scoort de gelijkmaker tegen Duitsland.Beeld Getty Images

De ontknoping was dolkomisch. Drie dagen na het juweel Nederland – Frankrijk (2-0) was daar Duitsland – Nederland (2-2), vanuit Nederlands opzicht ongekend veel minder, maar de eindsprint was prachtig, met eerst een machtig schot van Quincy Promes en daarna een volley van aanvoerder Virgil van Dijk, na een voorzet van invaller Tony Vilhena. Vilhena rende naar de bank en vloog in de armen van bondscoach Ronald Koeman.

Maar al met al speelde Oranje matig. Dergelijke schommelingen in niveau zijn logisch bij een relatief jong, veelbelovend elftal in opbouw, al was het verval dan te groot. Koeman voorspelde vrijdag al dat mindere wedstrijden zouden volgen, want tegen Frankrijk was sprake van de perfecte avond. Dat hij zo snel gelijk kreeg, kwam niet onverwacht. Duitsland was vorige maand in Amsterdam ook al gevaarlijker, zeker in de eerste helft, maar verloor toen geflatteerd met 3-0. Eén van de verschillen tussen toen en maandag was dat de eerste twee Duitse kansen nu meteen doelpunten opleverden.

Oranje liet de tegenstander voor rust te veel ruimte en was slordig, wat vermoedelijk ook te maken had met vermoeidheid. Dat is een nadeel van interlandvoetbal in de huidige vorm, in de beslissende fase van de groepsfase in de Champions League. Slechts twee volledige dagen rust tussen twee topduels is aan de krappe kant, terwijl Duitsland een dag eerder dan Nederland – Frankrijk een simpele oefenpartij tegen Rusland speelde.

Timo Werner laat de Oranje-defensie kansloos: 1-0.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Ryan Babel steekt Memphis Depay weg. Hummels komt te laat,

In de tweede helft volgde herstel

Oranje speelde tot de rust alsof de wedstrijd van vrijdag alle kracht en emotie uit het elftal had gezogen, alsof nog een keer zo’n kunststuk boetseren niet tot de mogelijkheden behoorde. In de tweede helft volgde herstel, vooral in de slotfase, met de atypische afloop die iets zei over veerkracht. Nederland gaat om de miljoenen spelen in Portugal, een bedrag dat kan oplopen tot tien miljoen euro.

Het was qua voetbal vooral de avond van Leroy Sané, dribbelaar, 22 jaar, opgeleid door Schalke en voor veel geld verkocht aan Manchester City. Heerlijk, zijn aannames, zijn slaloms. Het is een van de mysteries van het voetbal, waarom Sané niet met Duitsland op het WK voetbalde, simpelweg omdat bondscoach Joachim Löw hem buiten de selectie hield.

Sané is nu een van de belangrijke spelers van het nieuwe Duitsland, waarvan Löw na de nederlaag in Amsterdam serieus werk ging maken, met andere jongeren als Gnabry, Werner en Kehrer. De ploeg van Koeman herbergt schitterende talenten, maar al die verhalen over 70, 80 miljoen voor spelers als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong zijn wat overdreven. Althans, de markt is zo doorgedraaid dat die sommen best op tafel zullen komen, maar dat wil niet zeggen dat de spelers al voortdurend goed zijn. De Jong had moeite om het spel te versnellen en moest zijn meerdere erkennen in routinier Kroos, waar het om het maken van het spel ging. Memphis speelde weinig klaar tegen de Duitse reuzen Hummels, Rüdiger en Süle, al bleef hij strijden. De Ligt was twee keer niet op zijn best bij de doelpunten.

Marten de Roon in duel met Serge Gnabry.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Geen goede wedstrijd

Hij stond daarbij niet alleen. Bij de eerste treffer was hij Werner even kwijt, die de bal mooi aannam op de borst en meteen uithaalde. Cillessen merkte weer eens dat hij niet zo’n groot bereik heeft. Ook bij de tweede treffer reageerde Cillessen weinig adequaat. Sané nam een dieptepass schitterend aan en passeerde eerst De Ligt. Tete was te laat, waarna Sané via het been scoorde. De bal was moeilijk, maar niet onhoudbaar.

Hoewel de Duitsers beter waren, was het geen goede wedstrijd in het soms doodstille, niet uitverkochte stadion, waar je het trappen van de bal kon horen. Het veld was net gelegd en erbarmelijk. Dat is toch wat: modern voetbal, hostesses in elke hoek van het stadion, een gesloten dak, rijen voor buffetten, tranen om een afscheid nemende sponsor. Maar een fatsoenlijk veld, ho maar.

Koeman had de rechterflank ontmanteld, omdat Steven Bergwijn licht geblesseerd was en hij Denzel Dumfries rust wilde geven. Bovendien is hij aanhanger van Kenny Tete, die goed had getraind met Promes, als rechterflank. En dan raakten ook nog eens twee spelers geblesseerd. Ryan Babel en debutant Javairô Dilrosun, die inviel en weer uitviel. Zo’n avond was het dus, tot kort voor het einde, toen uiteindelijk toch de oranje hoek van het stadion juichte.

De scheids fluit voor het eindsignaal, Nederland ontsnapt, Van Dijk is opgelucht.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De wederopstanding van Oranje

Tegen Frankrijk bleek vrijdagavond de perfecte wedstrijd te bestaan. Hoe kan het dat het Nederlands elftal ruim anderhalf jaar na het absolute dieptepunt zo’n wederopstanding beleeft?

Nu het voetballeven Oranje weer toelacht, is het aan het Nederlands elftal om het vrolijke optimisme te bestendigen tegen de wereldtop. Tegen Frankrijk en Duitsland lukte dat. ‘Iedereen kijkt weer graag naar het Nederlands elftal’, weet bondscoach Ronald Koeman.

Lees hier nog eens het verslag terug van de weergaloze wedstrijd tegen Frankrijk: 2-0.