Direct naar artikelinhoud
Luchthavens

Straks niet langer alles uit uw handbagage halen dankzij nieuwe scanner op de luchthaven?

De nieuwe 3D-scanners leveren een grondige blik in de koffer en de inhoud ervan.Beeld CBS News

"Vloeistoffen of elektronische toestellen in uw bagage?", behoort binnenkort misschien tot het verleden. Nieuwe 3D-scanners moeten daarvoor zorgen.

Op luchthavens in onder andere Londen, New York en Amsterdam worden momenteel nieuwe 3D-scanners getest die de bagagecontrole voor zowel de reizigers als het personeel moeten vergemakkelijken.

De nieuwe scanner werkt zoals een CT-scan in het ziekenhuis, hij scant de koffer langs alle kanten en creëert vervolgens een 3D-weergave van de koffer en de inhoud. Het veiligheidspersoneel kan dan inzoomen op het resultaat en elk object afzonderlijk bekijken en 360 graden ronddraaien. De nieuwe 3D-scanner kost ongeveer 250.000 euro.

100 milliliter

Afhankelijk van hoe de testfase verloopt zou het kunnen dat passagiers binnenkort vloeistoffen over de 100 milliliter mogen meenemen in hun handbagage en elektronische toestellen niet meer afzonderlijk moeten tonen. "Binnen vijf jaar hoeven reizigers niets meer uit hun handbagage te halen, denken we", zegt David Pekoske van het Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA).

De huidige regels omtrent vloeistoffen in handbagage zijn van kracht sinds 2006. De Londense politie verijdelde toen een reeks aanslagen waarbij de terroristen vloeibare chemicaliën en een ontstekingsmechanisme van een iPod wilden gebruiken.

Een van de nieuwe 3D-scanners op de JFK-luchthaven in New York, Verenigde Staten.Beeld CBS News