© rr

Sp.a-voorzitster uit Schelle moet voorkomen in fraudezaak: “Ik zal mijn onschuld bewijzen”

Niet alleen de technisch directeur van het Antwerpse parkeerbedrijf Apcoa stal jarenlang miljoenen euro kleingeld uit parkeer­automaten. Ook de ex-boekhoudster wordt nu vervolgd omdat ze een half miljoen euro zou hebben verduisterd. De dame in kwestie, in oktober nog kandidate voor sp.a in Schelle, zegt onschuldig te zijn.

Bart Roggeman

Heidy Mampaey (52) moet zich voor de rechtbank in Antwerpen verantwoorden voor valsheid in geschrifte en oplichting. Dat heeft de raadkamer deze week beslist. De fraude, gepleegd ­tussen mei 2013 en december 2015, kwam aan het licht na ­intern onderzoek. Als hoofd van de boekhouding van parkeer­­bedrijf Apcoa Parking Belgium zou ze documenten in de boekhouding hebben vervalst en zo ongeveer 500.000 euro naar ­privérekeningen hebben overgeschreven. “We hebben die vrouw op staande voet ontslagen en ons onmiddellijk burgerlijke partij ­gesteld”, zegt Apcoadirecteur Luc Verduyckt.

Heidy Mampaey is ook actief in de politiek. Ze is voorzitster van de lokale afdeling van sp.a in Schelle en kwam op bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen, maar is niet verkozen. De vrouw zegt dat ze niets fout heeft gedaan. “Ik ben blij dat dit voor de rechtbank komt”, reageert ze. “Dat is de enige manier om mijn onschuld te kunnen bewijzen en dat zal ik ook doen. Ik heb geen fouten gemaakt, er valt mij niets te verwijten. Ik kon ­trouwens nooit iets alleen tekenen. Toen de geruchten zich begonnen te verspreiden, heb ik een advocaat onder de arm genomen. Want dit kon ik niet zomaar naast me neerleggen. Er wordt van ­alles verteld, terwijl dat niet zo is. Ik heb de indruk dat ze een ­zondebok zoeken”, reageert Mampaey. “Wanneer de rechtszaak zal zijn, weet ik nog niet. Ik heb daar nog geen informatie over ontvangen en heb het ook ­allemaal maar via de media ­moeten vernemen. Maar nogmaals, ik zal heel opgelucht zijn dat ik eindelijk mijn onschuld zal kunnen aantonen.”

“Pech”

Voor het parkeerbedrijf Apcoa was de fraudezaak een tweede opdoffer, want er loopt ook al een onderzoek naar de parkeerfraude van de voormalig technisch directeur. In 2016 raakte bekend dat Patrick R. uit Oppuurs (Puurs-Sint-Amands) jarenlang systematisch de opdracht gaf om geld­laden uit de parkeermeters apart te houden. Zo zou hij minstens 4,6 miljoen euro hebben ontvreemd. Van dat geld is amper iets teruggevonden, terwijl Patrick R. ­destijds wel grote sier maakte in de BV- en racewereld. Zijn proces moet nog voorkomen.

Beide fraudeschandalen hebben niets met mekaar te maken, het gaat om twee aparte zaken. Toch werd het bedrijf in enkele jaren tijd alles samen meer dan vijf miljoen euro lichter gemaakt.

“Dat is gewoon pech. Ik ben hier al twintig jaar, maar we hebben slechts twee fraudegevallen meegemaakt. We zijn gelukkig verzekerd voor dergelijke diefstallen. We proberen dat geld voor de rechtbank te recupereren”, reageert de topman van Apcoa.

Sp.a wacht rechtszaak af

Sp.a nationaal wacht de rechtszaak af. “Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is”, zegt woordvoerder Connor Rousseau. “Volgens Heidy Mampaey zal de rechtszaak uitwijzen dat ze onschuldig is. Dat is wat ze ons ook heeft toevertrouwd. Als blijkt dat ze onschuldig is, vinden we het ze jammer dat ze zo aan de schandpaal wordt genageld. Als blijkt dat ze toch fouten heeft gemaakt, ­zullen we dat ten sterkste veroordelen en zullen er ­gesprekken ­volgen. Want voor mensen die aan zelfverrijking doen is in de partij geen plaats. ­Mampaey is overigens geen mandataris binnen sp.a.”