Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert een trainingspakket ‘Cognitief sterk functioneren’.© BELGA

Spoedcursus om hoogbegaafde studenten beter te begeleiden

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) lanceert een spoedcursus die professoren en andere medewerkers van het hoger onderwijs beter moet leren omgaan met hoogbegaafde studenten. Het trainingspakket ‘Cognitief sterk functioneren’ geeft onder meer antwoorden op vragen als “Hoe herken je signalen van cognitief sterk functioneren?” en “Hoe kan je hoogbegaafde en cognitief sterk functionerende studenten het juiste aanbod en de nodige uitdaging bieden?”

Bron: BELGA

Zowat één op de tien Vlamingen is ‘cognitief sterk functionerend’, maar tot voor kort kreeg die doelgroep weinig aandacht in het onderwijs. Men ging er vaak vanuit dat die leerlingen toch slim genoeg waren om zelf goed hun weg te vinden. Uit onderzoek blijkt echter dat dat niet klopt. Zonder een aanpak op maat en bijvoorbeeld de nodige uitdaging kunnen hoogbegaafde jongeren schoolmoe worden en zelfs uitstromen zonder diploma. Ook de overstap naar het hoger onderwijs kan turbulent zijn. 

TED-talks

Onderwijsminister Ben Weyts stippelde de voorbije jaren een beleid uit rond hoogbegaafdheid en cognitief sterk functionerende leerlingen. Zo waren er al verschillende initiatieven in het lager en secundair onderwijs. Met het trainingspakket ‘Cognitief sterk functioneren’ wordt nu ook gemikt op het hoger onderwijs.

Het pakket is een soort spoedcursus die moet helpen om hoogbegaafde studenten te herkennen en beter te begeleiden. Zo is er een leidraad met bruikbare tips voor hogescholen en universiteiten, interactieve filmpjes, relevante TED-talks en concrete oefeningen die helpen om een beleid op maat van hoogbegaafde studenten uit te bouwen.

“Leerpotentieel verzilveren”

“Maar liefst vier op de tien hoogbegaafde studenten lopen studievertraging op in het hoger onderwijs. Onze grootste bollebozen zijn dus echt niet altijd de beste studenten, omdat ze soms uitdaging of begeleiding missen”, zegt minister Weyts. “Het is misschien een kleine, maar wel een kwetsbare doelgroep. We willen hen nu beter helpen om hun grote leerpotentieel ook echt te verzilveren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer