Een sessie van Babbelonië in Sint-Niklaas.
Foto: Sieglinde Wuyts

Babbelonië in Ninove voorlopig gered? Al bijna 3.000 euro ingezameld nadat subsidies werden geschrapt

In Ninove hebben sympathisanten van Babbelonië op 2 dagen tijd 3.000 euro ingezameld. Babbelonië promoot initiatieven om anderstaligen te helpen bij hun integratie.  Het stadsbestuur, dat volledig bestaat uit de lokale Vlaams-Belangafdeling Forza Ninove, besliste maandag de subsidie van 11.000 euro volledig te schrappen. Daardoor dreigde de werking vanaf volgende maand stil te vallen. Door de giften kan Babbelonië nu toch, voorlopig, verder werken.  

Babbelonië is een project van de organisatie Avansa en helpt wekelijks tientallen mensen om gesprekken in het Nederlands te oefenen en vriendschappen te sluiten. De toegang is gratis, maar Avansa heeft enkele professionele begeleiders in dienst om de zaken praktisch op te volgen.

Vorige week maakte Forza Ninove bekend dat de subsidies voor Babbelonië geschrapt zouden worden, op de gemeenteraad maandag werd dat bevestigd. Daarop werd een crowdfunding opgestart om de werking van de organisatie te verzekeren.

"Sinds het nieuws bekend werd, kregen we veel reacties van mensen die vroegen hoe ze konden bijdragen", zegt Koen Van de Merckt, coördinator van de overkoepelende organisatie Avansa Vlaamse Ardennen-Dender. "Meer dan 40 mensen hebben een bedrag geschonken", klinkt het. "Hartverwarmend".

De financiering zal gebruikt worden voor de operationele kosten van het project, waaronder de begeleiding door professionele coaches, het aanbieden van materiaal en de ondersteuning van freelancers. Het project trekt wekelijks gemiddeld 25 deelnemers.

"Symbolische beslissing zonder onderbouwde argumentatie"

Het stadsbestuur van Ninove gaf eerder aan dat de stopzetting van de subsidies deel uitmaakte van een bredere evaluatie van het taalbeleid. Toch stelt Van de Merckt dat er van een echte evaluatie geen sprake was. "We zijn niet gecontacteerd om mee te werken aan een beoordeling van ons project. Dit voelt als een symbolische beslissing zonder onderbouwde argumentatie."

Volgens Van de Merckt is Babbelonië van grote waarde, niet alleen vanwege de taalvaardigheden die deelnemers ontwikkelen, maar ook vanwege de sociale verbinding die wordt gecreëerd. "Het project biedt een veilige omgeving waarin anderstaligen fouten durven maken en leren over de Nederlandse taal en cultuur. Het brengt anderstaligen en Nederlandstaligen samen en werkt zo aan wederzijds respect en begrip."

Toekomst blijft onzeker

Volgens Koen Van de Merckt was de beslissing van het stadsbestuur een grote klap. "Zonder deze middelen zouden we vanaf januari moeten stoppen", zegt Van de Merckt. 

Hoewel de organisatie voorlopig verder kan, blijft de toekomst van Babbelonië onzeker. Van de Merckt benadrukt dat structurele financiering noodzakelijk is om de continuïteit van het project te garanderen. Hij roept het stadsbestuur op om in dialoog te treden en samen naar oplossingen te zoeken.

Voorlopig blijft Babbelonië dus actief en groeit de steun vanuit de lokale gemeenschap. "Wij werken op die manier eigenlijk aan het vormen van een samenleving die vertrekt vanuit respect, die vertrekt vanuit gelijkwaardigheid, die vertrekt vanuit interesse in elkaar", zegt de coördinator. "Dit succes toont aan dat er een breed draagvlak is voor dit soort initiatieven."

Meest gelezen