© rr

Vlaanderen stopt 2,4 miljoen euro in Kempense scholen: bouwsubsidies voor acht projecten

In enkele Kempense gemeenten kunnen schoolkinderen en middelbare scholieren binnen afzienbare tijd in fonkelnieuwe of flink gerenoveerde infrastructuur les volgen. Vlaanderen kende eind 2018 een pak subsidies toe, met scholen in Meerhout en Westerlo als grootste winnaars.

Hans Otten

Van de 26 miljoen euro aan subsidies voor schoolgebouwprojecten die het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion) in de laatste drie maanden toekende, gaat net geen 10% (ruim 2,4 miljoen euro) naar Kempense scholen. Acht dossiers in zeven scholen krijgen daarmee de broodnodige financiering.

Met een toelage van precies 1 miljoen euro is het bouwproject voor de gemeentelijke basisschool ­Duizendpoot in Meerhout de grootste slokop. Het bedrag gaat naar het project om de twee bestaande kleuterschooltjes, die nu verspreid zitten over de Gasthuisstraat en Sint-Jozeflaan, mee onder te brengen op de site van de lagere school in de Schoolstraat. Die plannen worden nu verder uitgewerkt. Voor de gedaanteverandering die het lagere schooltje zelf vanaf de zomer ondergaat, kreeg het bestuur eerder al 2,2 miljoen euro. Van dit complex blijft vanaf juli alleen het oude schoolhuis en de kenmerkende lange gevel in de Schoolstraat over. “We bouwen er dan een nieuw complex dat uit een gelijkvloers en een verdieping bestaat. Het gebouw moet tegen september 2020 klaar zijn”, zegt onderwijsschepen Jan Melis (CD).

Klimboom

Het voormalige klooster en de gemeentelijke kleuterschool De Klimboom tussen de Gravin de Merodestraat en de Schoolstraat in Heultje (Westerlo) dateren uit de periode 1914-1922. De school is daarmee zeer dringend aan een grondige vernieuwing toe. De gemeenteraad buigt zich volgende maand over het dossier, maar de subsidie van Agion ter waarde van meer dan 650.000 euro is alvast op zak. “De eerste fase met de grondige vernieuwing van de speelplaats en wat dringende ingrepen hebben we al zonder subsidie uitgevoerd”, zegt schepen van Gebouwen Filip Verrezen (CD&V) van Westerlo. “De tweede fase is een ander paar mouwen. Ten eerste gaan we de bestaande gebouwen op de gevel na volledig strippen en vernieuwen. Dat gaat van de vloer, ramen, isolatie, tot het dak. Ten tweede komt er een uitbreiding waarin we niet alleen de Kinderopvang onderdak geven, maar ook een gemeenschappelijke refter en nieuw sanitair. De huidige refter kunnen we dan opdelen in bijkomende klaslokaaltjes.”

Wanneer de werkzaamheden gepland staan, is nog niet bekend. “Het schooltje maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Heultje, maar is zelf niet geklasseerd. Dat we de oude gevel behouden, heeft daar niet eens mee te maken. Het gebouwtje heeft een heel eigen charme, het zou zonde zijn om die te verliezen. Om die reden hebben we bij de speelplaats ook zo veel mogelijk van het oorspronkelijke karakter bewaard.”

Bouwsubsidies voor acht projecten

Deze acht dossiers ­mochten de voorbije ­drie maanden ­rekenen op ­bouwsubsidies:

? Meerhout: Gemeentelijke Basisschool Duizendpoot, 1.000.000 euro? Westerlo: Gemeentelijke Basisschool De Klimboom Heultje, 652.960 euro? Retie: Gemeentelijke ­Basisschool, 405.607 euro? Beerse: Gemeentelijke ­Basisschool, 223.922 euro? Retie: Gemeentelijke ­Basisschool, 43.812 euro? Mol: Sint-Lutgardis, 17.848 euro? Vosselaar: Vrije Kleuterschool Heilig Graf, 14.889 euro.