De jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Gierle is aan de vijftiende editie toe.© Bart Van den Langenbergh

Lille houdt herdenkingsweek voor 80 jaar bevrijding: “Rondritten langs drie crashsites”

Lille -

In de gemeente Lille gaat de tachtigste verjaardag van de bevrijding van België gepaard met een herdenkingsweek. Zaterdag 4 mei vliegen enkele historische vliegtuigen over Gierle en speelt de fanfare van Lille een bevrijdingsconcert. In de vier deelgemeenten worden vredesmonumenten onthuld. De apotheose van de bevrijdingsweek vindt op zondag 12 mei in Gierle plaats met de vijftiende herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Bart Van den Langenbergh

In heel de gemeente Lille kunnen inwoners de komende dagen op verscheidene plaatsen terecht voor de herdenking van tachtig jaar bevrijding. De herdenkingsweek start op zaterdag 4 mei in Gierle. Om 12.50 uur vliegen enkele historische vliegtuigen over het veld aan de molen In Stormen Sterk. “De indrukwekkende Lancaster is in herstelling en komt dit jaar niet maar er vliegen wel enkele legendarische toestellen over, zoals een SV 4 en een Piper Cub”, zegt Luc Van de Weerd van het herdenkingscomité. “Op de grond is de veldkeuken open vanaf 11 uur en komen oude militaire voertuigen toe. Kinderen kunnen zich laten fotograferen bij zo’n voertuig in gezelschap van re-enactors in militair uniform. Vanaf 13 uur starten de rondritten in historische voertuigen langs drie crashsites in Gierle. Op de sites is er een korte uitleg. Inschrijven en betalen (5 euro per persoon) kan ter plaatse.”

Aan de molen van Gierle passeren zaterdag enkele historische militaire vliegtuigen.© Bart Van den Langenbergh

Bevrijdingsconcert

Zaterdagavond speelt de fanfare Vermaak en Kunst het bevrijdingsconcert Sounds of Freedom in het parochiecentrum Sint-Pieter in Lille. Dat concert wordt vooraf gegaan door een ‘static show’ van militaire voertuigen. Na het concert is er een afterparty. “Wij spelen muziek spelen uit die periode, gaande van Andrew Sisters tot Glenn Miller en van Edith Piaf tot Nat King Cole”, legt Kristof Peeters van fanfare Vermaak en Kunst uit Lille uit. “Daarnaast brengen wij ook filmmuziek uit iconische oorlogsfilms als Saving Private Ryan, Band of Brothers en A Bridge too Far. Het Lilse parochiecentrum is die avond helemaal aangekleed in het thema van de oorlog, een samenwerking met de vzw Spearhead. Met Linda Shauvin, de dochter van de tot 2022 vermiste piloot van het neergestort vliegtuig in Retie, hebben we een bijzondere gast in ons publiek die avond.” De 350 tickets voor het bevrijdingsconcert gingen al in een mum van tijd de deur uit.

Fanfare Vermaak en Kunst uit Lille is klaar voor het bevrijdingsconcert Sounds of Freedom.© RR

De 350 tickets voor het concert waren in een mum van tijd de deur uit.© RR

Vredesmonumenten

De herdenking gaat verder op maandag 6 mei en dinsdag 7 mei met de onthulling van vier vredesmonumenten in de kerktuin van Gierle, in park Goetschalckx in Lille, in de kerktuin van Poederlee en aan het monument van Hof d’Intere in Wechelderzande. Leerlingen van de basisscholen en vredesduiven wonen de inhuldiging bij.

Op donderdag 9 mei is er om 15 uur een herdenking van de crash van een Amerikaanse Liberator bij het monument op de Goordreef in het gehucht Hemeldonk in Gierle. In de kerk van Gierle staat op zaterdag 11 mei een tentoonstelling met aanvullende documenten uit Groot-Brittannië centraal.

Optocht

De herdenkingsweek krijgt op zondag 12 mei een apotheose met de vijftiende herdenking van de Tweede Wereldoorlog bij het monument op de Singel in Gierle. Om 13.30 uur start een optocht rond de kerk met historische militaire voertuigen en vaandels, onder begeleiding van de harmonie van Gierle. Drie historische dubbeldekkers vliegen daarna over het centrum. Aan het monument zijn er speeches door het gemeentebestuur, de oud-strijdersbond en brengen kinderen ook een vredesboodschap. Er worden bloemenkransen neergelegd en eresalvo’s afgevuurd. In de Schuur weerklinkt die zondag nostalgische muziek uit de jaren veertig.

Het groeten van de vaandels maakt onderdeel uit van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Gierle.© Bart Van den Langenbergh

Er is op zondag 12 mei opnieuw een fly-over van vliegtuigen over het centrum van Gierle.© Bart Van den Langenbergh

genietvanlille.be/herdenking-woII

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille