Hulpverlener krijgt humanitair paspoort

Nieuws
Om misstanden te voorkomen wil minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) hulpverleners gaan uitrusten met een ‘humanitair paspoort’.
anp
vrijdag 27 april 2018 om 03:00

Den Haag

Hulpverleners die veroordeeld zijn voor (seksueel) wangedrag krijgen niet zo’n paspoort. Dat moet voorkomen dat ze elders makkelijk aan de slag kunnen.

Het is een van de maatregelen die de bewindsvrouw neemt om wangedrag in de hulpsector zo veel mogelijk uit te bannen. Ze is daartoe aangezet door de misstanden op Haïti. Daar waren medewerkers van het Britse Oxfam in 2011 betrokken bij seksfeesten met jonge prostituees.

Het humanitair paspoort is volgens Kaag een ‘beschermingsmechanisme’ waarmee ‘per definitie een aantal mensen wordt uitgesloten’. Ze noemt het ‘een enorm belangrijk begin’ en wil het zo snel mogelijk introduceren. Het streven is dat zo’n paspoort er wereldwijd komt.

Verder komt er ook een meldpunt op haar ministerie voor wangedrag. Kaag heeft de regelgeving voor subsidies inmiddels aangescherpt. Dat betekent ook dat geld kan worden teruggevraagd van hulporganisaties als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, aldus de bewindsvrouw.

De nieuwe regels zijn opgesteld in overleg met de sector. Het pakket maatregelen richt zich op preventie, bescherming en sanctionering.

Onlangs werd bekend dat er in Afrika misbruik was geweest van promotiemeisjes ingehuurd door Heineken. Kaag heeft hierover gesproken met topman Jean-François van Boxmeer om duidelijk te maken ‘hoe serieus we dit nemen’. Ze heeft om een plan van aanpak gevraagd, en gaat de zaak ook aankaarten in de OESO. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?