Luister naar

RIVM: we eten te veel zoet en zout

Nieuws
De gemiddelde Nederlander krijgt nog steeds te veel zout en suiker binnen. Uit berekeningen van gezondheidsinstituut RIVM blijkt dat maatregelen van het ministerie van Volksgezondheid te weinig impact hebben op de suiker- en zoutconsumptie. De regels moeten daarom worden ‘uitgebreid en aangescherpt’.
Marijn Thijs redactie vk
vrijdag 27 april 2018 om 03:00

Amsterdam

Het ministerie sprak in 2014 in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) de ambitie uit om de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet in levensmiddelen te verminderen. Het einddoel: ervoor zorgen dat alle consumenten die in 2020 volgens gezonde richtlijnen eten, minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van zes gram zout en vijftig tot zestig gram suiker binnenkrijgen.

In het kader van het AVP werden echter maar voor een beperkt aantal producten afspraken gemaakt, waaronder vleeswaren, groenteconserven en zuivelproducten. Andere belangrijke voedselgroepen werden buiten beschouwing gelaten. Daarnaast vielen de maatregelen niet goed in de markt, omdat suiker en zout de smaak van producten versterken.

De gemiddelde Nederlander eet per dag bijna negen gram zout en ongeveer 114 gram suiker (28,5 suikerklontjes).

In het gunstigste scenario van het RIVM kan de dagelijkse zoutinname met 1 gram en de suikerinname met 9 gram naar beneden. ‘In dat scenario zijn de huidige afspraken uitgebreid en gelden ze voor alle productgroepen’, zegt Matthijs van den Berg, hoofd Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM. ‘Een substantiële stap, maar toch zitten we dan nog flink boven de aanbevolen hoeveelheid. Volgens Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de universiteit van Wageningen, moet het AVP worden uitgebreid en over alle productgroepen gaan, zij het niet meteen. ‘Onze drang naar suiker, zout en vet zit in onze biologie verankerd.’

iedereen verantwoordelijk

Hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit, Jaap Seidell, gelooft dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet dragen om de nationale volksgezondheid te verbeteren. ‘De overheid moet grotere stappen gaan zetten in plaats van de huidige muizenstapjes.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.