© DAKi

Bescheiden duivenliefhebber wint Horta-Derbyvlucht Orléans: “Dit beleef je maar één keer”

Houthalenaar Michel Vandeput (55) schreef dit weekend de 51ste Orléans vlucht op zijn naam en dat met slechts vier jonge duifjes. “Ze waren al enkele weken op dreef maar een klassieker als Orléans winnen, dat beleef je maar één keer”, is Michel vlak na zijn overwinning nog onder de indruk.

David KINDT

Toen we zondag rond 11.00 uur aanbelden ten huize Vandeput was Michel nog op de terugweg van zijn buurman en trouwe helper Gerard Wuytens – die enkele jaren geleden samen met onze Orléansman een duiventandem vormde. Als we hem bellen met het goede nieuws: “Proficiat, jij bent de winnaar van Orléans!” is het muisstil aan de andere kant om enkele seconden later te stamelen: “Meent ge dat nu echt? Ik ben direct daar.”

Dolgelukkig, en met betraande ogen, ploft Michel neer en wrijft verschillende keren over zijn hoofd. “Dit is fantastisch, de hoogmis van de Limburgse duivensport winnen”, bekomt hij zachtjes van de emoties.

Zoals de traditie het (vaak) wil, is de winnaar van deze editie, in een uiterst moeizaam en zwaar duivenjaar, een kleine bescheiden liefhebber. Met dertig jonge duiven en een 15-tal kweekkoppels die huizen in een hokje van net geen 10 meter.

Er kwamen voor deze editie slechts 7.130 kleppers aan de meet, een absoluut diepterecord voor de hoogmis van de Limburgse duivensport. Hoofdoorzaak is extreme hitte van de afgelopen periode én de moeizame start in het voorjaar. “Duiven hebben geen luxe nodig. Wel licht, lucht en liefde”, reageren Michel en maat Gerard.

Rampjaar

De duivenliefhebbers blijven dit seizoen niet gespaard van tegenslagen. Roger Bos, voorzitter van de Limburgse Fondclub, haalde tijdens zijn speech aan dat het voorjaar gebukt ging onder buien en onweders op de vluchtlijnen om direct hierna gevolgd te worden door de extreme hitte en droogte van de afgelopen tijd. “Hierdoor is de erg belangrijke opleerperiode voor de jonge duiven verstoord geraakt. De tropische stormen en de hardnekkige noord en noordoostenwinden - de gevreesde kopwinden -, zorgden ervoor dat er verliezen werden geleden. Op sommige hokken wel tot 70% van hun piepers”, overliep Bos het rampzalig duivenjaar.

Een deel van de liefhebbers kozen eieren voor hun geld en wachten met de wedstrijden tot de wind gunstig draait en de temperaturen doenbaar zijn. De jonge duivenziekte adeno zorgde er bovendien voor dat tal van hokken hun voorbereiding dubbel in het water zagen vallen.

Eeuwige roem

Daar trekt Michel Vandeput zich natuurlijk niets van aan. Bovenop eeuwige roem in het Limburgse duivenland, krijgt hij 1.500 euro. De ouders van zijn winnende duivin, die enkele weken geleden ook al succesvol was in Laon, kreeg Michel van Jos Huygens uit Oosterlo. “Jos was zwaar ziek en ik ging vaak op bezoek en ging nu en dan zijn duifjes verzorgen. Uit dankbaarheid heb ik verschillende kweekduiven van hem gekregen”, aldus de Houthalenaar. Stilaan beseffen Michel en zijn gezin wat een krachttoer en eer hun te beurt valt. Als we het verdere verloop van de festiviteiten die gepaard gaan met Orléanswinst kort overlopen – hulde op het gemeentehuis en het duivenfeest in Zonhoven op vrijdag 24 augustus – komt er een nerveus lachje tevoorschijn bij de immer bescheiden Michel. “Amaai, winnen is al fantastisch, en dan nog zo gevierd gaan worden…”

Winnaars 2018 - editie 51 Orléans

  • Oude duiven: Vanoppen-Luyten, Herk-de-Stad
  • Jaarduiven: Danny en Bjorn Knapen, Nieuwerkerken
  • Jonge duiven: Kobe en Kato Herbots, Velm
  • Derby duiven en hoofdwinnaar: Michel Vandeput, Houthalen
  • Snelste duif van het konvooi: Kobe en Kato Herbots, Velm
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer