De leerlingen van het SUI genieten van het festival Stressfactor.© Leen Van de Sande

Leerlingen SUI gooien dansbenen los op festival Stressfactor Live: “We hebben het volledig zelf georganiseerd”

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Op de terreinen van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) vond dinsdag Stressfactor Live plaats. Het festival met onder meer rapper Boef op de affiche werd georganiseerd door de leerlingen. “Het was heel veel werk, maar iedereen geniet ervan. Het was het dus zeker waard”, zeggen ze.

Stijn Van de Sande

De leerlingen van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver hadden dinsdag geen gewone schooldag. De sportvelden werden voor één keer omgetoverd tot een heus festivalterrein, inclusief groot podium, eet- en drankstanden en heel wat randanimatie. Op initiatief van de leerlingenraad streek Stressfactor Live namelijk neer op de school. Zo mochten de scholieren van het eerste tot en met het zesde jaar genieten van een echte festivalervaring.

“Meer dan vijftien jaar geleden werd er al eens een festival op school georganiseerd. Dat wilden we nog eens overdoen”, zegt Marie-Henriette Uyttendaele (17) van de leerlingenraad, die het festival organiseerde samen met een groep andere scholieren. “Stressfactor zorgt voor de artiesten en het podium, maar al de rest moeten we zelf doen. Bij het organiseren van een festival komt veel meer kijken dan je denkt. Het was heel veel werk.”

Het organiserende team van de leerlingenraad.© Leen Van de Sande

“Contacten leggen met leveranciers, sponsors zoeken of gesprekken hebben met de politie en de brandweer: het hoorde er allemaal bij. De organisatie was best pittig”, aldus Marie-Henriette. “Met ons team zijn we er in november aan begonnen en we hebben er ook tijdens de middag en buiten de schooluren veel tijd in gestoken. Maar nu is de grote dag eindelijk aangebroken en zien we honderden leerlingen uit de bol gaan. Dat maakt het het zeker allemaal waard.”

“Contacten leggen met leveranciers, sponsors zoeken of gesprekken hebben met de politie en de brandweer: het hoorde er allemaal bij. De organisatie was best pittig”

Marie-Henriette Uyttendaele (17)

Leerlingenraad

Trots

De ongeveer tweeduizend leerlingen en leerkrachten van het SUI konden genieten van een line-up met onder meer Voltrack, Michael Amani en de Nederlandse rapper Boef. “We zijn heel trots op wat we als team gerealiseerd hebben”, klinkt het. “Als leerlingenraad hebben we getoond waartoe we in staat zijn. Voor veel van de leerlingen is het de eerste keer dat ze een festival kunnen bijwonen. We zijn blij dat we dit voor hen kunnen doen en dat ze zich volop amuseren.”

Voor veel leerlingen is het hun eerste festivalervaring.© Leen Van de Sande

Het Stressfactor-festival werd duidelijk gesmaakt door de scholieren, die massaal uit de bol gingen tijdens de optredens. “Behalve Boef kenden we de artiesten op voorhand nog niet”, zeggen Achille (15), Louis (14) en Tristan (15). “Maar het is heel goede muziek. We zijn de leerlingenraad heel dankbaar dat ze dit mogelijk konden maken. Je merkt dat er enorm veel tijd in gekropen is, maar het is heel goed georganiseerd. Dat verdient een pluim.”

Eerste festival

“De sfeer is heel goed”, zeggen de leerlingen. “We wisten op voorhand niet goed wat we mochten verwachten, want het is ons eerste echte festival. Maar het is heel cool om dit al eens mee te kunnen maken. De muziek is goed, er is lekker eten en we hebben minder les. Dat zijn alleen maar voordelen. Over een paar jaar, als we iets ouder zijn, willen we zeker nog meer festivals bezoeken.”

Achille, Louis, Tristan en hun vrienden genieten van Stressfactor Live.© Leen Van de Sande

Verbinding

“De leerlingen hebben er enorm veel tijd en moeite ingestoken. Zij namen ook zelf het initiatief. De voorbije dagen was er veel stress, maar alles draait goed uit. Dit smaakt misschien wel naar meer”, zeggen begeleidende personeelsleden Evelien Geysemans en Bo Heremans. Directeur Ria Marechal vult aan: “Het is een unieke manier om de leerlingen van het eerste tot en met het zesde jaar met elkaar te verbinden. Lessen volgen is belangrijk, maar er moet ook ruimte zijn voor ontspanning.”

Op het festivalterrein is er ook veel randanimatie.© Leen Van de Sande

De leerlingen gaan uit de bol op de muziek van onder meer Voltrack.© Leen Van de Sande

Festival Stressfactor op het SUI.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners