Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Drie vaststellingen na de valse start van wereldkampioen Duitsland

Thomas Müller.Beeld AFP

Opendeurdag bij Duitsland. Als Mexico de kansen in de ruimte beter had uitgespeeld, was de stunt tegen de titelverdediger in nog ruimere cijfers uitgedrukt. Aad de Mos doet drie frappante vaststellingen bij de valse start van de Mannschaft.

1. On-Duits veel balverlies

Duitsland leed liefst 27 keer balverlies - bijna het dubbele van Mexico (15). Een nonchalance die we niet gewoon zijn van de Mannschaft. Mexico blonk uit in de directe omschakeling, maar liet het, op het doelpunt van Lozano na, na om de vele meertalsituaties voor doel verder af te straffen.

Aad de Mos: "De Mexicanen hebben in de tweede helft slecht gecounterd, ja. Bij Duitsland zag ik dat ze een achterstand niet gewend zijn en om het dan tactisch goed te doen zonder te veel ruimte te laten. Maar Mexico is een heel gecoördineerd of geschoold team met kwaliteit. Ik zie goede verdedigers en ze lijken conditioneel top. Hun internationals spelen al jaren met elkaar, ze staan goed. Als Duitsland tegen zo'n ploeg achterkomt, is dat moeilijk. Die kunnen je met een 4-5-1 echt kapot spelen, net zoals IJsland tegen Argentinië. Voor mij is het wel niet zo'n verrassing dat dit Duitsland overkomt. Van de laatste zes matchen voor het WK won de Mannschaft er maar één, tegen Saudi-Arabië."

2. Gebrek aan creativiteit

Duitsland telde dan wel 25 doelpogingen, de zuiver uitgespeelde kansen waren schaars. Het ontbrak de Mannschaft aan offensieve creativeit om de defensie te verschalken. In Duitsland zal nu ook wel weer de naam van de niet-geselecteerde Leroy Sané over de lippen gaan. Had zo'n type tegen Mexico van pas kunnen komen?

Aad de Mos: "Duitsland heeft zeker na de rust tegen een muur gespeeld. Maar het tempo lag te laag. Het evenwicht tussen de jonge spelers en de oude garde met spelers als Thomas Müller en Jérôme Boateng zit niet goed. De Duitsers zijn wat volgevreten. Ik zie te veel ouwe hap. Niklas Süle is een goede, jonge verdediger, maar mag niet spelen omdat Boateng moet spelen. Manuel Neuer heeft nog geen wedstrijdritme, maar moet geforceerd spelen."

'De Duitsers zijn wat volgevreten. Ik zie te veel ouwe hap'
Aad de Mos, voetbalanalist

"Leroy Sané mocht niet mee, omdat hij ingegaan is tegen de hiërarchie en de discipline van de oudere spelers. Maar zij laten het nu toch wat afweten. Ik denk dat Duitsland nu zal doen zoals België op het WK 1986, toen Guy Thys meer jongere spelers zoals Patrick Vervoort en Stephane Demol inbracht. Ik verwacht dat Joachim Löw meer zal kiezen voor de jongere Duitse spelers die de Confederations Cup in 2017 wonnen."

3. Vrezen voor vroegtijdige exit?

Duitsland kon voor het eerst sinds 1986 zijn openingswedstrijd op een WK niet winnen. In Mexico startte de Mannschaft toen met een 1-1 tegen Uruguay. De vorige Duitse nederlaag in een openingsmatch dateert van 1982 tegen Algerije. In beide WK's haalde Duitsland wel nog de finale. Of dreigt voor Duitsland nu een scenario zoals Frankrijk in 2002, Italië in 2010 en Spanje in 2014 en raakt het als WK-titelverdediger niet verder dan de groepsfase?

Aad de Mos: "Dat zie ik Duitsland niet overkomen. Misschien hadden ze wel nood aan deze nederlaag. Nu staat iedereen weer met de voetjes op de grond. Ze zijn wakker. Wees gerust: er gaat daar nu iets gebeuren. Ik verwacht dat Duitsland dit tegen Zweden en Zuid-Korea nog rechttrekt, al zal dat vooral tegen Zweden niet makkelijk zijn."

Hirving Lozano doet Duitsland dood

Hirving Lozano (22) bezorgde Duitsland een nachtmerrie. De ster van PSV speelde de Mannschaft op een hoopje en zorgde zo voor de eerste grote verrassing in Rusland.

Lozano kreeg de bal op links aangespeeld van Chicharito, kapte Kimmich uit en besloot rechts in de korte hoek van Neuer.

"Dit was de mooiste goal uit mijn carrière", glunderde Lozano bij de overhandiging van de trofee voor de man van de match. "Iedereen droomt ervan om op een wereldkampioenschap te spelen. Om dan ook nog eens zo'n doelpunt te maken bij je debuut: ongelofelijk."