Direct naar artikelinhoud
België-Panama

Alles wat u moet weten over (voetbaldwerg) Panama

Panama heeft zijn eigen 'Miami': Panama City.Beeld Shutterstock

Je kan je tegenstander maar verslaan als je hem kent. En dus: dit is Panama.

De Panama Papers en het Panamakanaal kennen we, maar wat moet u nog weten over het land dat we vandaag gaan verslaan op het WK? Bijvoorbeeld dat de spelers er straks hun nederlaag kunnen verwerken in een tropisch klimaat, met 2.490 kilometer strand en 976 vogelsoorten rondom.

Panama is het enige land ter wereld waar je, op één en dezelfde plek, de zon kan zien opkomen boven de Grote Oceaan en kan zien ondergaan in de Atlantische Oceaan. Op zijn smalst is de republiek immers slechts 80 kilometer breed. Noordelijk ligt Costa Rica, zuidelijk gaat Panama over in Colombia.

U zult straks heel wat rood-blauwe vlaggen zien, met twee sterren. Het blauw staat voor zuiverheid, het rood voor het gezag van de wet. De witte kleur staat voor vrede. De vlag lijkt op die van de VS, het land dat Panama steunde in de strijd voor onafhankelijkheid.

Alles wat u moet weten over (voetbaldwerg) Panama
Beeld Shutterstock

John McCain

Kan u vlotweg enkele Panamezen opnoemen? Neen, het land grossiert niet in beroemdheden. Het bekendst is John McCain (82), die in 2008 een gooi deed naar het presidentschap van de VS, maar toen verloor van Barack Obama. McCain werd in 1936 geboren in de Panamakanaalzone, die tot 1999 in handen van de VS was.

Hoofdstad Panama City heeft twee grote stukken bos, die toch van een ander kaliber zijn dan het Citadelpark of het Antwerpse Stadspark. Het Soberania National Park heeft bijvoorbeeld een oppervlakte van 220 vierkante kilometer, en u kunt er meer dan 400 verschillende vogels zien (in de stad!). Met 976 getelde soorten in totaal, is het land sowieso een ornithologisch paradijs. Er leven ook nog 4,1 miljoen mensen.

John McCain.Beeld Photo News

Misleidende hoed

De naam 'panamahoed' is misleidend, want deze elegant gevlochten hoed, uit dun stro, is eigenlijk het bekendste product van... Ecuador. Traditioneel komt hij in gebroken wit, met een zwarte band van een paar centimeter. De naam is bedacht door de Amerikanen: zij namen in 1904 de aanleg van het Panamakanaal in handen (overigens één van de zeven moderne wereldwonderen) om makkelijker van hun oostkust naar hun westkust te kunnen varen, en vice versa. Het werk gebeurde onder een loden zon, al snel droegen alle kanaalarbeiders deze hoed.

De panamahoed (uit Ecuador).Beeld RV

Feest

Of de Panamezen vanavond een overwinning te vieren hebben, is twijfelachtig. Maar 11 oktober 2017, toen ze zich onverwacht plaatsten voor het WK, werd sowieso al uitgeroepen tot een nationale feestdag. Ze hebben er overigens een heleboel: op 3 november vieren ze bijvoorbeeld de onafhankelijkheid van Colombia, op 28 november die van Spanje.

Panama heeft een tropisch klimaat en toch zal u de naam nooit horen op het journaal als het orkaanseizoen is. Dit in tegenstelling tot noordelijk gelegen eilanden als Cuba en Haïti. Panama ligt gunstiger: ten zuiden van de orkaanroute én bovendien dicht bij de evenaar, waar de cyclonen niet voorkomen. Orkanen hebben immers een draaiende wind nodig en op de evenaar is die draaiing, ook wel het 'corioliseffect' genoemd, niet aanwezig.

Panama heeft 2.490 kilometer aan stranden.Beeld Shutterstock

Trump-hotel

Panama is, vanuit Europa, geen frequente reisbestemming, of toch minder dan pakweg Costa Rica. Op de website van Neckermann heet het "de onontdekte parel van Midden-Amerika" te zijn, met redenen genoeg voor bezoek. De koffie is er goed, je eet er de betere ceviche (gemarineerde vis), er is 2.490 kilometer strand, en Panama City heeft iets van Miami, met z'n wolkenkrabbers. De grootste is de Bahia Grand Panama, een hotel dat roots heeft bij The Trump Organization, de zakelijke holding van de Trump-familie.

Het land telt 976 vogelsoorten.Beeld RV