Directeur Niek De Meester, kunstenaar Hans Demol en twee jonge Lego-liefhebbers bij de grote landkaart.© Stad Mechelen

Grote kaart van Europa telt bijna 100.000 LEGO-dots: “200 bezoekers van Speelgoedmuseum werkten mee”

Mechelen -

Nog tot en met zaterdag 8 juni kan je in het Huis van de Mechelaar een unieke kaart van Europa bewonderen. De kaart werd met de hulp van 200 jonge bezoekers van het Speelgoedmuseum gemaakt uit LEGO-blokjes. Het kunstwerk werd gerealiseerd voor stadsfestival Construct Europe.

Dit voorjaar kwamen zo’n 20.000 bezoekers naar het Speelgoedmuseum om de expo PlayZone Europe te ontdekken. “Tijdens workshops in de schoolvakantie werkten 200 kinderen mee aan de realisatie van een unieke landkaart. De kaart telt precies 96.768 LEGO-dots en bestaat uit ruim dertig kilogram aan LEGO. Dit maakte het meteen de grootste mozaïek uit mijn carrière”, zegt LEGO-kunstenaar Hans Demol. 

De kaart is nu te bewonderen in het Huis van de Mechelaar. “Dat wordt zo ook een beetje het Huis van Europa”, zegt Kristof Calvo (Voor Mechelen) van Mechelen Feest, dat Construct Europe organiseert. “We willen zo veel mogelijk Mechelaars bij Europa betrekken. Het Speelgoedmuseum zette kinderen en jongeren aan om het continent bij elkaar te puzzelen. Dat we het nu kunnen tonen op zo’n drukbezochte plaats, maakt het verhaal compleet.”

De kaart bestaat uit bijna 100.000 LEGO-dots.© Stad Mechelen

Pronkstuk tonen

“Spelen is iets universeels en verbindt mensen”, zegt Niek De Meester, directeur van het Speelgoedmuseum. “Het thema werkt zeer goed om Europa dichter bij de mensen te brengen. Ook de vele klasgroepen die al langskwamen, hebben zo op een speelse manier kunnen bijleren over Europa. We zijn zeer trots dat we het pronkstuk van onze expo nu ook aan alle Mechelaars kunnen tonen.”

De tentoonstelling Playzone Europe is nog tot en met 31 mei te bezoeken in het Speelgoedmuseum. Het is de laatste thematentoonstelling in het museum op haar huidige locatie in de Nekkerspoelstraat. De landkaart uit LEGO-blokjes is nog tot en met zaterdag 8 juni te bewonderen in het Huis van de Mechelaar. Dat is een dag voor de Europese verkiezingen.(svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners