Ketchup gezond? Label verklapt het

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) onderzoekt of er eenvoudige labels op voedselverpakkingen moeten komen om aan te duiden hoe (on)gezond ons eten is. Daarmee zou België het voorbeeld volgen van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Om onze honger naar duidelijkheid nu al te stillen, grijpen we ondertussen naar applicaties voor de smartphone.

jens vancaeneghem

In Frankrijk doen ze het sinds oktober vorig jaar met een duidelijke kleurcode op de verpakking van voedsel. Krijgt een pakje koekjes de letter E gedrenkt in een rode kleur, dan eet je er best niet te veel van, want dan zitten ze tjokvol vet, suikers en zout. Een groene A daarentegen betekent dat je een gezonde keuze hebt gemaakt. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben ze al enkele jaren een gelijkaardig ‘verkeerslichtensysteem’.

Interessante pistes, vindt Maggie De Block, die laat onderzoeken of zo’n systeem ook in ons land mogelijk is. De Europese regelgeving laat geen verplichting toe, maar zulke initiatieven “kunnen mensen helpen bewuste keuzes te maken rond voeding”, zegt haar woordvoerder.

Een concrete timing wil het kabinet De Block niet geven, en ook niet welk systeem haar voorkeur uitdraagt. “We onderzoeken of er een draagvlak voor bestaat in ons land en of de invoering van zo’n systeem haalbaar is”, klinkt het.

Zoute mosterd

Te zien aan de opmars van applicaties voor de smartphone is er alleszins vraag naar. Eén zo’n app – Open Food Facts – inventariseerde al 5.245 Belgische producten en gebruikt het Franse systeem om aan te duiden hoe gezond een product is. Volgens de ontwikkelaars gebruiken ongeveer 5.000 Belgen de app.

Het voordeel is dat je meteen weet waarom een product een slechte score krijgt. Bij een blikje cola bijvoorbeeld omdat er zoveel suiker in zit, bij een pot mosterd vanwege het zout. Gewoon door met je smartphone een product te scannen in de supermarkt.

© BELGA

Nu moeten voorverpakte voedingsmiddelen in Europa verplicht een tabel hebben met de hoeveelheid aan calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten en zout, maar dan nog blijven de etiketten moeilijk te ontcijferen.

Rode pralines

Toch staat de voedingsindustrie weigerachtig tegenover een systeem met kleuren. “Dat is weinig objectief”, zegt Nicholas Courant, woordvoerder van Fevia. “Olijfolie kan bijvoorbeeld een rode kleur krijgen omdat het zoveel vetten bevat, terwijl het toch een gezonder alternatief is. Of een product als Belgische pralines: ook dat zou wellicht een rode stempel krijgen. Terwijl iedereen weet dat je pralines met mate moet eten. Het is dus genuanceerder dan een groene of rode stempel.”

Ook Fevia ziet meer brood in een applicatie om producten te scannen, maar dan één ontwikkeld door de overheid in samenwerking met onderzoekers. “Een app die idealiter ook bijhoudt wat je allemaal eet op een dag, die rekening houdt met je profiel – of je een jonge snaak of oudere dame bent bijvoorbeeld – en die een vollediger verhaal kan geven”, zegt Courant.