Welkom op ‘Atacama fashion week’: modeshow op een van de grootste kledingdumpplaatsen

© Maurício Nahas

92 miljoen ton. Zoveel kledingafval wordt er wereldwijd jaarlijks gecreëerd. Eén van de grootste kledingafvalimporteurs in de wereld is Chili, waar de Atacamawoestijn dient als landfill.

Camille Van Puymbroeck

Wat gebeurt er met onverkochte kleding? Wel, 60.000 ton wordt jaarlijks richting Chili geëxporteerd. Een deel daarvan wordt verkocht op tweedehandsmarkten, maar minstens 39.000 ton belandt vervolgens in de Atacamawoestijn – een nochtans populaire bestemming onder toeristen. Vooral in het gebied rond het stadje Alto Hospicio vinden ettelijke illegale kledinglozingen plaats.

Volgens Ángela Astudillo van de organisatie Desierto Vestido, die zelf op enkele minuten rijden van één van de beruchte dumpingplaatsen woont, wordt de kleding of verbrand – wat zorgt voor het vrijkomen van schadelijke dampen – of begraven.

“Het is triest want dit gebeurt al erg lang en de mensen die hier wonen kunnen niets doen want dat is gevaarlijk. Het enige wat we kunnen doen is de praktijk aan de kaak stellen en toekijken”, vertelt ze in een interview met The guardian.

Om de problematiek in de kijker te zetten sloeg Desierto Vestido de handen in elkaar met milieuorganisatie Fashion Revolution Brazil en het Braziliaanse advertising agency Artplan. Samen organiseerden ze een modeshow tussen de landfills, waarbij de modellen ook kleding uit diezelfde landfills toonden. Het event kreeg de ietwat spottende naam Atacama Fashion Week en een tweede editie staat al op de planning voor 2025.

Met de beelden vraagt de organisaties de aandacht voor het prangende probleem in Atacama én op andere soortgelijke stortplaatsen.

“Het probleem gaat verder dan fashion en de bevoorradingsketen. Het is een maatschappelijk probleem. Mensen consumeren meer dan nodig aan een schrikwekkend tempo door een gebrek aan verbinding met de natuur”, aldus Maya Ramos, stylist achter de show.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer