Vooruit-kopstuk Bert Anciaux getuigt over misbruik door BRT-regisseur: “Mijn leven was aan diggelen geslagen”

Vooruit-kopstuk Bert Anciaux (64) heeft tijdens zijn laatste tussenkomst in de Senaat afgelopen vrijdag een zeer persoonlijk verhaal gedeeld. Hij zegt dat hij op zijn dertiende door een toenmalige BRT-regisseur misbruikt werd.

Marc Klifman

Bert Anciaux (64) nam afgelopen vrijdag afscheid na meer dan veertig jaar afscheid van de actieve politiek. Bij zijn laatste tussenkomst in de Senaat deed hij een zeer opvallende bekentenis tegenover zijn politieke collega’s. “Ik ga meer kwetsbaar opstellen”, zo stak hij van wal. En hij kwam met een persoonlijk verhaal over misbruik, waar hij als kind zelf slachtoffer van werd. “Ik was een kind dat veel kattenkwaad uithaalde, heel onbezonnen was en vooral veel droomde. En we speelden toneel, en ik won prijzen. En op een bepaald moment contacteerde een regisseur van de toenmalige BRT mij. Ik was 13 jaar. We maakten proefopnames voor een grote langspeelfilm die ging komen. Dat was een droom van mij die in vervulling raakte. Op een nacht bij die regisseur viel die droom in duigen. Al mijn dromen waren op slag weg. Al mijn dromen waren weg en mijn leven was… aan diggelen geslagen. Laat kinderen met hun dromen opgroeien.”

Hij sloot uiteindelijk zijn verhaal af door aan zijn collega’s te vragen om misbruik “elke vorm van machtsmisbruik” ook aan te pakken.

De VRT geeft zondag aan van de verklaring van Bert Anciaux te hebben gehoord. “We vinden dit bijzonder erg. Als mijnheer Anciaux verdere toelichting wil geven staat VRT steeds open voor gesprek”, klinkt het in een reactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER