© Hans Otten

Pentair sluit twee afdelingen in Herentals: 59 banen op de tocht

BDe fabrikant van zwembadonderdelen Pentair Water sluit enkele afdelingen in Herentals, waardoor 59 van de 198 banen op de tocht staan. De aankondiging kwam als een donderslag bij heldere hemel.

Hans Otten

De directie van het Amerikaanse bedrijf Pentair deelde vrijdagmiddag onverwacht aan het personeel mee dat twee van de drie afdelingen in de Herentalse vestiging weldra worden opgedoekt. Daarmee verliezen 59 mensen hun baan.

“Als reden geeft de directie dat de internationale concurrenten door samen te smelten veel lagere prijzen kunnen vragen”, zeggen vakbondsafgevaardigden Franco Mirra (BBTK) en Jan Smaers (LBC). “In Italië liggen de lonen lager, dus verhuizen enkele afdelingen naar Pisa. Daar stellen wij ons echt veel vragen bij. In het magazijn slaan we niet alleen eigen grondstoffen en materialen op, maar ook goederen van andere producenten die we zelf met een winstmarge verder verkopen. Dat levert flink wat geld op, maar dat wordt zonder pardon allemaal opgedoekt.”

Na het onthutsende nieuws mogen alle medewerkers vrijdagmiddag vroegtijdig naar huis. “Voor de collega’s in de betrokken afdelingen zijn dat grote drama’s. Verschillende van hen reden hier huilend de poort uit. Het gaat vaak om jonge mensen met kleine kinderen, alleenstaande ouders, mensen die een huis moeten afbetalen”, zegt Franco Mirra.

De directie onthoudt zich vrijdag van commentaar. De timing voor de maatregelen ligt nog niet vast. Of er personeelsacties volgen, bekijken de vakbondsmensen volgende week. “We plannen maandag en dinsdag personeelsoverleg om de situatie door te praten. Woensdag staat een nieuw overleg met de directie gepland. We hadden zelf al langer vragen naar de toekomst, maar dit is een donderslag bij heldere hemel. De manier waarop hier is gehandeld, verschilt heel erg van gisteren (donderdag, red.) bij Philips in Turnhout”, zeggen ook vakbondssecretarissen Serge Seret (BBTK Kempen) en Peggy Schuermans (LBC-NVK)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER