© Theo Derkinderen

Peuter blijft met sjaal hangen op glijbaan en stikt bijna

De tweejarige Elifnur Dundar is begin deze week door het oog van de naald gekropen. De peuter was aan het spelen op de glijbaan van haar school, maar bleef met haar sjaal hangen en verstikte zichzelf bijna. Door de snelle reactie van het schoolpersoneel werd erger vermeden.

Theo Derkinderen

Moeder Canan Dundar (27) is vier dagen na het voorval in basisschool de Tovertuin nog steeds flink aangeslagen en zit vooral met heel wat vragen over wat er precies is gebeurd. “Ik kreeg maandagmiddag telefoon van de school. Ik moest heel dringend langskomen omdat er iets met mijn dochtertje was gebeurd”, reconstrueert ze de gebeurtenissen.

“Toen ik helemaal in paniek aan de school arriveerde, stond de ziekenwagen er al en was mijn dochtertje gelukkig bij bewustzijn. Ik kreeg te horen dat Elifnur van de glijbaan wou glijden, maar dat haar sjaal kwam vast te zitten achter een vijs. En daardoor spande de sjaal rond haar hals hard aan en stikte ze bijna. Meer nog, ze heeft het bewustzijn even verloren, werd blauw en er zat zelfs schuim op haar mond.”

Onderzoek gestart

Het meisje werd naar het Universitaire Ziekenhuis in Antwerpen overgebracht en moest daar ook de nacht doorbrengen. Alles wijst erop dat ze geen blijvende schade overhoudt aan het voorval. “Daar ben ik enorm tevreden over. Enkele seconden later en het kon helemaal anders zijn afgelopen. Maar wat me vooral stoort is dat ik ook andere verhalen hoor. Dat Elifnur een touw rond haar nek had, in plaats van een sjaal. Daarom ook dat we naar de politie zijn gestapt. We willen dat de zaak grondig wordt onderzocht en dat we duidelijkheid krijgen. Opvallend is ook dat er aan de bewuste sjaal niets te zien is. Hij is niet beschadigd of uitgerekt.”

Bij GO! basisschool Tovertuin zijn ze ook flink geschrokken van hetgeen er gebeurd is. “Het was een pak van ons hart dat het goed is afgelopen met het meisje. Ze is even buiten bewustzijn geweest, maar van zo gauw de sjaal werd losgemaakt, kwam Elifnur weer bij bewustzijn. Ze is zelfs aan de hand van de juf naar de ziekenwagen gestapt”, zegt directrice Karine Eyckmans. “Vanwaar het gerucht van het touw komt, weet ik ook niet. In de kleuterschool zijn zelfs geen touwen aanwezig. Het meisje is met haar sjaal aan het speeltuig blijven haperen, met alle gevolgen van dien.”

De directrice hoopt nu eerstdaags met de ouders van het meisje rond de tafel te zitten om het incident te bespreken en om onduidelijkheden uit de wereld te helpen.

De politie bevestigt dat het een onderzoek voert naar het voorval, maar kan voorlopig nog niets zeggen over de resultaten of conclusies. “Ik kan wel bevestigen dat het personeel van de school goed heeft gehandeld toen ze merkten dat iets was gebeurd met de peuter aan het speeltuig”, aldus woordvoerder Dirk Van de Sande.