© robbie depuydt

Techno en videokunst op een bedje van horror

Zaterdagnacht dompelt kunstenaarscollectief CineDrome het reusachtige fabriekspand van Meatpack onder in donkere sferen tijdens Shivers. Hier gaan techno en horror hand in hand. Bezieler van het concept is Mati Drome (28). Voor Shivers selecteerde hij een handvol experimentele dj’s en videokunstenaars, onder wie Tabula Rasa-regisseur Jonas Govaerts.

Dat Mati Drome zelf een groot liefhebber is van het horrorgenre, zullen zij die een beetje thuis zijn in het wereldje alvast gemerkt hebben. “Zowel de naam van het collectief, CineDrome, als de naam van het evenement, Shivers, verwijzen naar werken van de Canadese horror- en cultregisseur David Cronenberg. Zijn films vormen een grote inspiratiebron voor mij”, vertelt Mati.

Onder CineDrome brengt Mati artiesten bij elkaar uit verschillende disciplines. “Tijdens evenementen zoals Shivers worden deze artiesten samen opgevoerd, zodat er telkens een diversiteit aan kunstvormen aanwezig is.”

Dit keer is dat muziek en video. “Meatpack leent zich daar goed voor, omdat het pand zo groot is. Daardoor hebben we plek om vijf videokunstenaars hun ding te laten doen. Twee ervan zullen hun werk tonen in cinemazaaltjes.” Daarnaast zal installatiekunstenaar Stef Van Looveren voor het eerst zijn jongste werk, Echo, voorstellen. “Een surreële installatie rond genderdiversiteit.”

Binnenin het clubgedeelte doen Timo Van De Putte en Jonas Govaerts hun ding. “Ik ben heel blij dat Jonas voorstelde deel te nemen”, zegt Mati. Als regisseur van Welp en Tabula Rasa staat die bekend om zijn grote liefde voor het horrorgenre. “Zaterdagnacht zal hij een performance uitwerken waarbij hij beelden uit horrorfilms laat bewegen op de muziek.”

Geen feestmachine

Muziek die eveneens door Mati geselecteerd werd. “Ik heb al gepoogd om de dingen meer uit handen te geven. Maar elke keer heb ik daar achteraf spijt van”, lacht hij. “Ik ga al uit sinds mijn 14de, ben sinds die leeftijd ook dj en heb ondertussen een duidelijk idee van hoe een feest er moet uitzien. Omdat ik dat de laatste jaren wat miste in Antwerpen, ben ik zelf evenementen beginnen organiseren. En ondertussen heb ik de smaak te pakken. Al moet het leuk blijven. Ik moet hier de tijd voor kunnen nemen. Shivers zal dus geen feestmachine worden.”

Dj’s tijdens deze derde editie zijn Bulldoser, Dana, 9M-MRJ en Milo Spykers. “De Oekraïense Dana draaide haar allereerste set tijdens de eerste editie van Shivers en deed dat zo geweldig dat ik haar opnieuw heb gevraagd. Headliner is Milo Spykers, die op oudjaar het voorprogramma van Nina ­Kravitz verzorgde.”

Het zijn dus voornamelijk de technoliefhebbers die deze keer op hun wenken bediend zullen worden. “Normaal voorzien we een extra ruimte voor meer experimentele muziek, maar dat was deze keer niet mogelijk omdat er een installatie met levende varkentjes staat.”

Maar hoe dan ook belooft Shivers een ervaring te worden. “Door het combineren van verschillende kunstvormen trekken we een breed publiek. Dat is het leuke hieraan. Daarnaast merk je ook dat ik dit feest persoonlijk aanpak. Zo krijgen de eerste 75 mensen die een ticket in voorverkoop kopen, een zelfontworpen zeefdruk.”

Shivers: Zaterdag 20 januari vanaf 22u in Meatpack, Samberstraat 40.

10 euro vvk, 12 euro kassa