voetbal

Club YLA verschalkt favoriet OH Leuven na strafschoppen en wint eerste beker bij de vrouwen

© belga

De bekerfinale bij de vrouwen werd een thriller die op strafschoppen eindigde en waarin Club YLA het haalde van favoriet OH Leuven. Na de reguliere speeltijd was het 1-1, in de strafschoppen was Club baas met 2-4. Na drie opeenvolgende tweede plaatsen in de competitie grijpt OHL alweer naast een prijs.

Milan Augustijns

OHL zette onmiddellijk druk naar voren en die zou de hele eerste helft blijven aanhouden. De eerste grote Leuvense kansen kwamen er na tien minuten, meteen twee in één fase: Kuijpers besloot eerst op doelvrouw Covent, in de rebound mikte Van Dijk over. Daarna was het Zomers die op het dak van het doel kopte. Iets voorbij het halfuur was het opnieuw aan Zomers: ze kon op doel afstormen, maar treuzelde en de kans was weg. Daarna botste Zomers op een hele sterke Covent.

Het was puur eenrichtingsverkeer en de Leuvense aanvalsgolf bleef duren. Met de rust in zicht kopte Ampoorter eerst net over, daarna stuitte Detruyer op een steeds indrukwekkendere Covent. Onbegrijpelijk dat OHL uit al die kansen geen doelpunt wist te puren. Net toen het vast leek te staan dat de thuisploeg met een teleurstellende 0-0 de rust in zou trekken, kwam het alsnog op voorsprong. Het gebeurde wat knullig, via een afgeweken schot van Janssen, maar de 1-0 was meer dan verdiend.

Verlamd door stress

Meteen na de rust ging OHL op zijn elan door. Biesmans mikte over. Daarna begon Club YLA eindelijk wat hoger druk te zetten en agressiever te spelen. De OHL-aanvallen droogden op. Tot grote Brugse kansen leidde dat niet meteen, maar net voorbij het uur stond het toch plots 1-1. Na slap verdedigen van OHL maakte Lievens de gelijkmaker onder toeziend oog van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en ex-Club-coach Michel Preud’homme.

Na de 1-1 golfde het nog wel wat op en neer, maar echt gevaarlijk werd het daarbij niet. En dus gingen we naar verlengingen. Daarin zag je duidelijk dat Club vertrouwen had getankt en OHL een mentale tik had gekregen. De bezoekers waren dominant, maar de zenuwachtigheid en vermoeidheid waren aan weerszijden te groot om nog veel uitgespeelde kansen te versieren. De beste kans was nog voor Club via Boutiebi, maar ze nam de bal niet helemaal goed op de voet. En dus ging het naar strafschoppen. Daarin toonden de Leuvenaars zich verlamd door stress met twee zwakke penalty’s van Van Dijk en Mertens. Club bleef koel, miste niks en mocht zijn eerste beker omhoogsteken.