12.500 jongeren in Brussel voor tweede klimaatmars, scholieren op bezoek bij schepenen Beels en Meeuws

De 12.500 spijbelende leerlingen die naar de hoofdstad zijn gekomen voor een klimaatmars hebben rond 12.30 uur hun mars afgerond en zijn opnieuw aangekomen aan Brussel-Centraal. De opkomst lag opvallend hoger dan vorige week donderdag, toen er 3.000 jongeren in Brussel betoogden.

mf, brip, bepr, doro

GVA+ Ook heel jonge betogers trekken naar de Groenplaats: “Als de wereld eraan gaat, zullen we allemaal sterven”

De tocht van ‘Youth for Climate’ trok met veel lawaai en enthousiasme door de hoofdstad. Op verschillende plaatsen waar de jongeren passeerden, legden mensen even het werk stil om de spijbelaars aan te moedigen.

De opkomst voor de tweede editie van Spijbelen voor het klimaat overtrof de verwachtingen. Na de 3.000 spijbelende leerlingen van vorige week, trokken er nu liefst 12.500 klimaatjongeren door Brussel. De organisatoren van Youth for Climate hebben één eis voor de Belgische politici en voor het verzekeren van hun toekomst: ze willen een bindend klimaatplan waarin staat dat de ambitie is om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 1,5 graden.

Enkele politici kwamen hun steun aan de klimaatjongeren betuigen. Onder meer Meyrem Almaci (Groen), Raoul Hedebouw (PvdA) stapten mee op. Ook Vlaams-Belanger Dries Van Langenhove werd heel even gezien in de mars, al kwam hij pleiten voor kernenergie.

Groenplaats

Op de Antwerpse Groenplaats kwam een honderdtal jongeren donderdagochtend samen voor een actie rond het klimaat. De ‘schoolstaking’ kwam er in navolging van de grote mars die vorige week een eerste keer plaatsvond. “Wij zijn een groep jongeren die kijken, luisteren en spreken. Wij geloven in de kracht van de samenwerking en hopen zoveel mogelijk jongeren te vertegenwoordigen”, klonk het bij het begin van de actie op de Groenplaats. Om het thema te ondersteunen droegen vele jongeren mondmaskers. Er waren harde slogans als ‘We will all die together’, maar er werd ook gedanst voor snellere actie.

© Kioni Papadopoulos

Beels en Meeuws

Rond 11 uur kwamen schepenen Jinnih Beels en Tom Meeuws naar de Groenplaats. De jongeren wilden van hen horen wat het stadsbestuur van plan is op klimaatvlak. “Antwerpen heeft al twee bestuursperiodes lang een vrij ambitieus klimaatplan. De laatste tien jaar is de CO2-uitstoot in onze stad met 25 procent gedaald. Tegen 2030 moet dat 50 procent zijn. We gaan dit jaar ook een nieuw klimaatplan in de steigers zetten en we willen daar ook met jullie ernstig over babbelen”, zei Meeuws.

Beels prees de jongeren dat ze willen opkomen voor een beter klimaat en een betere stad, maar heeft liever niet dat ze daarvoor spijbelen. “Daarom stel ik voor dat we in mei samen met alle scholen en leerlingen een klimaatdag organiseren, die door jullie wordt ingevuld. We willen samen met jullie proberen om van Antwerpen de eerste stad te maken die scoort op klimaatvlak.”

De schepenen nodigden daarna een delegatie van vijf leerlingen op hun kabinet uit, waar ze hun plannen verder uit de doeken deden. “We zijn daar heel hartelijk en goed ontvangen en ze willen ook tegemoet komen aan onze vraag om samenspraak en transparantie. We gaan nu bekijken wat we verder gaan ondernemen”, zei Warre Germis na afloop.

(Bekijk meer foto’s van de klimaatacties onder de video)

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© BELGA

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER