TIPS. Genieten van groen, zingen en dansen of lopen en fietsen: Leuke gezinsuitjes in Limburg

Het weekend staat voor de deur en u weet nog niet wat doen? Wij lijsten enkele tips voor u op. Geniet ervan!

eco,eco

© Clouseau Danst

Genk on stage: honderd acts op negen podia

Ruim honderd artiesten uit allerlei genres, negen podia en meer dan 100.000 bezoekers die verwacht worden. Het zijn maar enkele van de straffe cijfers van Genk on stage dat dit weekend aan zijn zestiende edities toe is. Hoofdacts van dit openluchtfestival zijn o.m. Clouseau, Bart Peeters, Gers Pardoel, Zohra en Fun Lovin’ Criminals. Ook het randprogramma is goedgevuld.

Vrijdag, zaterdag en zondag.

Gratis toegang.

Alle info over het programma op www.genkonstage.be

Mooiste koivissen op ZNA Show in Hasselts Kapermolenpark

Voor de mooiste koivissen van België en onze buurlanden moet u dit weekend naar het Kapermolenpark. Wie wordt tot kampioen gekroond door de internationale jury? Maar er is meer. Verwacht u op de ZNA Belgian Koi Show ook aan wat Japanse cultuur en een bonsai-expo en u kan er meteen ook inspiratie opdoen voor uw eigen vijver of tuin.

Zaterdag en zondag, van 10 tot 18 uur.

Boudewijnlaan, Hasselt.

Ticket: 10 euro (gratis voor -16 jaar).

www.belgiankoisociety.eu

Historia Mundi: kijken naar levende wereldgeschiedenis in Borgloon

Maar liefst 1.200 zogenaamde re-enactors nemen u dit weekend in de omgeving van Kasteelhoeve Tornaco mee op een tijdreis door de wereldgeschiedenis tijdens Historia Mundi. Groeperingen uit binnen- en buitenland spelen historische gebeurtenissen na en bouwen kampementen op in de tijdsgeest van toen. Er is heel wat te beleven voor jong en oud. Extra aandacht gaat er naar de vroege middeleeuwen, de tijd dat het Graafschap Loon hoogtij vierde.

Zaterdag en zondag, van 10 tot 18 uur.

Romeinse Kassei 5.

Ticket: 10 euro (5 euro voor 6-14 jaar).

www.borgloon.be

Straatkunstenfestival Del Mundo in Maasmechelen

In Maasmechelen staat het gratis straatkunstenfestival Del Mundo dit weekend opnieuw op de agenda en dat al voor de zeventiende maal. Het is een geheel van tientallen theateracts uit binnen- en buitenland, te zien op de straten en pleinen van de gemeente. Op twee dagen tijd voeren ze zo’n honderd shows op en dat op negen locaties.

Zaterdag en zondag, van 14 tot 18 uur.

Gratis toegang.

Een overzicht van alle locaties en artiesten vindt u op www.maasmechelenleisurevalley.be

Fietsen en wandelen tegen kanker in Genk en Diepenbeek

Al voor de 28ste keer organiseren de ingenieurs van ie-net | VIK Limburg hun benefietevenement Fietsen en wandelen tegen kanker. Dat zijn fiets- en wandeltochten die vertrekken vanuit Genk (voetbalstadion KRC) en Diepenbeek (campus UCLL). Zowel geoefende fietsers en wandelaars als gezinnen kunnen er vertrekken voor verschillende afstanden en routes. In Diepenbeek staan er springkastelen en in Genk is er ook een traject speciaal voor mountainbikers. De opbrengst gaat naar De Kleine Prins en naar EHvL.

Zondag, vertrek tussen 7.30 tot 16.30 uur.

Stadionplein Genk / Agoralaan Diepenbeek.

Deelname: 5 euro (2 euro voor 7-18 jaar).

www.fietsenenwandelentegenkanker.org

Volop inspiratie opdoen in Limburgse tuinen tijdens Open Tuinen

Tuin, oase van rust. Dat is het hoofdthema van de jaarlijkse happening Open Tuinen! van de Landelijke Gilden. U kan 189 tuinen bezoeken, er inspiratie opdoen en kijken hoe de tuinliefhebbers bijvoorbeeld nieuwe tuintrends hebben verwerkt. In Limburg zijn er dit weekend zo’n 35 tuinen opengesteld. Het aanbod is heel divers: een kunstenaarstuin, tuinen met een vijver, speciale snoeivormen of exoten, rozentuinen (o.a. in Kinrooi waar het zondag ook Rozenfeesten zijn), groentetuinen, enz.

Een overzicht met adressen en uren vindt u op www.opentuinen.be

Tweede editie van Den Hoeselèr Run

In Hoeselt kan u zondag deelnemen aan de tweede editie van Den Hoeselèr Run, over een mooie Haspengouws parcours. U kan kiezen tussen trajecten van 5 en 10 km en voor de kids zijn er speciale kidsruns. Nog op het programma: een Cava Run en een Volle Plateaurace van telkens 1 km. Natuurlijk is er ook volop randanimatie met een kinderdorp, foodtrucks, zonneterras, DJ, enz.

Zondag.

Ter Kommen, Europalaan.

Daginschrijving: 1, 4 of 10 euro (afh. van afstand).

www.hoeseltrun.be

En ook nog...

Tumuli bezoeken in Gingelom

Zondag kan u in Gingelom de Gallo-Romeinse tijd herbeleven. Dat kan door te wandelen, fietsen of huifkarren naar de bekende tumuli (of Romeinse grafheuvels) die de gemeente rijk is. Zowel aan de sites van Twee en Drie Tommen als aan Cultuurhuis Den Dries is er heel wat te beleven voor jong en oud. Een authentiek olielampje maken bijvoorbeeld, of iets bijleren over de archeologische vondsten in de regio. Natuurlijk is er ook tumulusbrood en ander lekkers.

Zondag, van 13 tot 18 uur. Gratis deelname.

www.gingelom.be/tumuli

Keramiekmarkt in Maaseik

Traditiegetrouw kan u eind juni naar de keramiekmarkt in Maaseik en nu zondag is dat ook het geval. Verwacht u op de Markt aan zo’n 100 standhouders uit binnen- en buitenland, met porselein, aardewerk, enz.

Zondag, van 9 tot 17 uur. Markt.

Toegang: 2 euro (gratis voor – 12 jaar).

www.maaseik.be

Limburgse Molendag

Tijdens de Limburgse Molendag zondag kan u een bezoekje brengen aan zo’n 40 Limburgse molens en dat verspreid over de hele provincie. Het gaat om water-, standaard- en rosmolens en ook om bovenkruiers. De molenaars geven met plezier uitleg.

Zondag, van 10 tot 17 uur.

Gratis toegang.

Een overzicht van alle deelnemers op www.levendemolenslimburg.be