“Congo wordt openluchtgevangenis onder Kabila”

© AFP

Het hoofd van de katholieke kerk in Congo, kardinaal Laurent Monsengwo, heeft president Joseph Kabila opnieuw aangepakt voor de zware repressie van volksprotesten. Bij de protesten na de laatste zondagsmis in Kinshasa, georganiseerd door een lekenbeweging van de Kerk, vielen volgens de VN-missie in Congo zeker zeven doden. “Wonen we nu in een openluchtgevangenis”, vraagt Monsengwo zich af.

Bij de repressie van de vreedzame betogingen vielen ook een paar tientallen gewonden. “We werden uiteengedreven door traangas en stungranaten, en er werd met scherp geschoten”, zei Monsengwo in een kerk in Kinshasa. “We hebben doden en gewonden gezien, priesters die gearresteerd werden, diefstal van eigendommen van burgers. Gelovigen werden verhinderd te bidden. Politieagenten en soldaten waren gewapend alsof ze zich op een slagveld bevonden. Hoe kan je mannen, vrouwen, kinderen, jongeren en ouderen doden die religieuze liederen zingen, en bijbels, rozenkransen en kruisbeelden dragen? “

Ook een medewerker van het VN-mensenrechtenbureau raakte gewond, en er werd traangas afgevuurd op zeker drie VN-patrouilles, meldde een VN-woordvoerster vanuit Genève.

Op de laatste dag van 2017 kwamen gelovigen ook al op straat na de zondagsmis om het aftreden van Kabila te eisen. Ook toen vielen verschillende doden. Kabila’s tweede en volgens de grondwet laatste termijn liep eind 2016 af. Maar volgens een akkoord dat regime en oppositie onder bemiddeling van de Kerk sloten, mocht de president tot eind 2017 aanblijven en zouden er in 2017 verkiezingen georganiseerd worden. Die verkiezingen zijn intussen uitgesteld tot eind dit jaar. De organisatoren van de betogingen gaven al aan dat ze op straat zullen blijven komen.

Kabila slaagde er de afgelopen maanden in om de oppositiepartijen uit elkaar te spelen, waardoor zij er niet meer in slagen om de bevolking op straat te krijgen. Sinds een aantal weken is het de machtige katholieke Kerk die er het best in slaagt om het grote ongenoegen van de bevolking te kanaliseren. Intussen hebben de evangelische kerken en de moslimminderheid zich ook aangesloten bij het protest tegen Kabila.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen