Direct naar artikelinhoud
Reconstructie

Het schimmige vertrek van Tom Meeuws (sp.a) bij De Lijn

Antwerps sp.a-kopman Tom Meeuws.Beeld BELGA

Tom Meeuws, socialistisch boegbeeld van de Antwerpse stadslijst Samen, is opnieuw in een storm beland. We konden documenten inkijken waaruit blijkt dat Meeuws in zijn vorige job als directeur bij De Lijn Antwerpen opmerkelijke fouten heeft gemaakt bij de betaling van meer dan 600.000 euro aan een Antwerpse vzw en 100.000 euro aan een mediabedrijf. De zaak werd intern onderzocht, maar het werd uiteindelijk 'in der minne' geregeld. Meeuws kreeg nog vijf maanden opzegvergoeding. Reconstructie van een schimmig vertrek.

en

December - janari 2014

Contract nog niet afgesloten, wel al 121.050 euro betaald 

In het najaar van 2014 besluit Tom Meeuws als directeur van De Lijn Antwerpen dat de stad een feestje verdient. Ter ere van de opening van de zogenaamde 'Reuzenpijp' in Borgerhout (een tunnel waar de pre-metro van Antwerpen door rijdt) wil Meeuws een reeks festiviteiten organiseren die het belang van de gerenoveerde tramtunnel voor de stad moet benadrukken. Voor de organisatie klopt hij aan bij vzw De Roma, een gekend cultuurhuis in Borgerhout. Daarmee sluit hij op 6 januari 2015 een contract. Daarin wordt ook de kostprijs van het festival afgesproken: er zal in totaal 664.290 euro (inclusief BTW) betaald worden door De Lijn. Vreemd genoeg vinden de eerste twee betalingen al plaats in november en december 2014. Ruim twee maanden voor de ondertekening van het contract. De Lijn betaalt in 2014 zo 121.050 euro aan vzw De Roma voor een afspraak die pas in 2015 bekrachtigd wordt.

Ook de manier van betalen, is opmerkelijk. Het totale bedrag wordt immers in zeven schijven opgedeeld. De eerste drie draaien rond de 60.000 euro, nadien volgen er nog drie van 120.000 euro en op het einde zal er nog iets meer dan 113.000 overgeschreven worden. Door die opdeling, blijven alvast de eerste drie stortingen onder de radar van de raad van bestuur van De Lijn Antwerpen. Meeuws is pas verplicht om die om toestemming te vragen als hij een factuur van meer dan 67.000 euro betaalt. Het totale bedrag van de festiviteiten die De Roma vzw organiseert, loopt op tot meer dan 600.000 euro, maar Meeuws vraagt geen toestemming. En de eerste drie schijven blijken bovendien netjes onder de 67.000 euro te blijven. Pas in maart 2015 slaat de boekhouding dan ook alarm.

Begin maart 2015

Niemand weet waar contract is 

In de eerste dagen van maart 2015 wordt Meeuws door de boekhouding op de hoogte gebracht van het feit dat zij niet over documenten beschikken die kunnen staven waarom er voorschotten van meer dan 100.000 euro aan vzw De Roma zijn betaald. Het contract blijkt niet aanwezig. De boekhouding van De Lijn Antwerpen laat ook nog weten dat de directeur zijn bevoegdheid heeft overschreven. Hij had de raad van bestuur moeten inlichten en vragen om goedkeuring. Een aantal weken voordien werd bovendien nog een opmerkelijke factuur gevonden: één van 121.000 euro aan een mediabedrijf dat in ruil daarvoor een magazine over de tram in Antwerpen zal uitgeven. Ook die factuur wordt in drie geknipt, maar de drie afzonderlijke facturen vallen wel op dezelfde dag in de bus. Hoewel het volledige bedrag altijd zou moeten goedgekeurd worden door de raad van bestuur, is dat voor de drie afzonderlijke facturen in principe niet nodig.

20 maart 2015

Klokkenluiders slaan alarm 

Op 20 maart 2015 valt er bij een aantal topfiguren van de De Lijn een anonieme brief in de bus waar een aantal klokkenluiders de facturen aan vzw De Roma en aan het mediabedrijf aanklaagt. Ze foeteren over de besparingen bij De Lijn Antwerpen en zijn verbolgen dat er tegelijkertijd geld blijkt te zijn voor - dixit de schrijvers - mega-feesten. De klokkenluiders noemen zichzelf 'een groep enthousiaste collega's van de entiteit Antwerpen', personeel dus. Bij de brief zitten ook documenten die de aantijgingen staven en dus neemt de top van De Lijn contact op met haar raadsman. De advocaten schieten in actie en starten een onderzoek.

23 maart 2015

Reden genoeg om te ontslaan 

Na een grondig onderzoek door de advocaten blijkt dat de positie van Meeuws als directeur onder serieuze druk komt te staan. In een advies aan de raad van bestuur klinkt het dat er "ernstige fouten" zijn gemaakt die "een ontslag kunnen rechtvaardigen." Meeuws is volgens de advocaten zijn bevoegdheden als directeur meermaals te buiten gegaan. Ze stellen ook voor dat er meer onderzoek verricht wordt naar de situatie met de factuur van 121.000 euro die in drie delen is geknipt, maar die wel op dezelfde dag zijn aangekomen. Volgens de advocaten is er sprake van valsheid in geschriften als zou blijken dat het om een kunstmatige opsplitsing gaat. Er wordt de top van De Lijn drie opties gegeven: ofwel ontslaan ze hem om dringende redenen (maar dan dient er verder onderzocht te worden), ofwel laten ze Meeuws de eer aan zichzelf houden ofwel treft men een regeling waarbij Meeuws nog vijf maanden uitbetaald wordt.

24 maart 2015

Open VLD vraagt onmiddellijk ontslag 

In een spoedzitting van het benoemings- en renumeraticomité op 24 maart worden de opties die de advocaten hebben voorgesteld uitgebreid besproken. De vertegenwoordiger van Open VLD begrijpt niet waarom sommige topfiguren binnen De Lijn Meeuws nog een galante uitweg willen bieden. "Hij is zijn boekje te buiten gegaan", klinkt het. "We moeten een sterk signaal geven." De andere leden van onder meer CD&V en N-VA vrezen een procedureslag en willen Meeuws niet met pek en veren wandelen sturen. Er wordt overeengekomen dat er een dading getroffen zal worden met Meeuws. Niet veel later wordt Meeuws op de hoogte gebracht van zijn gedwongen vertrek. Alle partijen tekenen een overeenkomst en zeggen dat ze in onderling overleg uit elkaar gaan. Meeuws krijgt een opzegvergoeding van vijf maanden. Die beslissing wordt de dag nadien op de raad van bestuur meegedeeld en bekrachtigd. Zo komt er voor De Lijn Antwerpen een einde aan een onverkwikkelijke soap met zijn directeur.

Maart 2015 - juli 2016

Slachtoffer van politiek spel?

In de dagen en maanden na zijn verrassende vertrek bij De Lijn Antwerpen begint het gerucht de ronde te doen dat Meeuws opzij is geschoven omwille van politieke redenen. Meeuws zelf doet er in de nasleep weinig of niks aan om dat verhaal te wereld uit te helpen. Integendeel, in zijn eerste interview als kandidaat voor het voorzitterschap van sp.a in Antwerpen in juli 2016 zegt hij: "Ik ken nog steeds de echte reden niet waarom ik moest opstappen bij De Lijn. Ik hoop dat het niet was omdat ik in 2014 lid werd van de sp.a." Uit de chronologie van de feiten blijkt dat alvast niet het geval.