Direct naar artikelinhoud
AnalyseCryptomunten

‘Risicovol om nu nog in te kopen’: bitcoin wordt weer ‘gehalveerd’, maar wat betekent dat precies?

‘Risicovol om nu nog in te kopen’: bitcoin wordt weer ‘gehalveerd’, maar wat betekent dat precies?
Beeld AFP

Na vier jaar wordt de beloning voor wie naar bitcoins delft deze week opnieuw gehalveerd. Die strategie moet de inflatie controleren en de schaarste waarborgen, waardoor de waarde van de cryptomunt de hoogte ingaat. Alleen is niet iedereen ervan overtuigd dat het dit keer zal werken. ‘De bitcoin is geen eiland dat losstaat van alles.’

Wat is de halvering van de bitcoin?

Er is geen centrale bank of overheid die de cryptomunt uitgeeft of controleert, waardoor er een belangrijke rol weggelegd is voor zogenaamde miners. Zij gebruiken krachtige computers om alle transacties te beveiligen en voegen die vervolgens toe aan de blockchain, een soort digitaal kasboek.

In ruil daarvoor krijgen ze bitcoins, maar het aanbod is niet eindeloos. Er kunnen maar 21 miljoen bitcoins ontgonnen worden en daarom wordt de beloning die miners krijgen om de vier jaar gehalveerd. In 2012 daalde de vergoeding van 50 bitcoins per nieuw ontgonnen blok naar 25. Vier jaar later werd de vergoeding verlaagd naar 12,5 bitcoins en in 2020 naar 6,25. Na de komende vierde halvering zullen er nog 3,125 overblijven. Volgens de huidige koers is dat nog een niet onaardige 185.000 euro, maar de marge slinkt dus wel. In 2140 zal de laatste halvering doorgevoerd worden.

Waarom is de halvering nodig?

“Als er te veel euro’s bijgedrukt worden, daalt de waarde van die munt. Voor bitcoins geldt dezelfde logica”, zegt Gwen Busseniers, auteur en oprichter van CryptoSchool.

Er zijn momenteel al meer dan 19 miljoen bitcoins uitgegeven, de geplande halvering zorgt ervoor dat de rest niet te snel op de markt komt en dat de inflatie onder controle blijft. Wie zelf bitcoins in handen heeft, kijkt doorgaans ook uit naar het moment waarop de beloning voor miners daalt. Hoewel het om een terugkerende en dus in te calculeren actie gaat, schiet de waarde van de cryptomunt doorgaans toch de hoogte in wanneer de halvering effectief doorgevoerd wordt. In 2016 en 2020 ging het in de eerste zes maanden om een stijging van respectievelijk 51 en 83 procent.

Wat verwachten experts van de komende halvering?

Het is geen natuurwet dat de waarde van de bitcoin na een halvering meteen spectaculair toeneemt. Analisten van de Amerikaanse financiële dienstverlener Morningstar wezen er onlangs fijntjes op dat de effecten van de halveringen door de jaren heen afnamen.

In de vier jaar nadat de vergoeding voor miners voor het eerst aangepast werd, steeg de koers van bitcoin met 5.500 procent. Sinds de recentste halvering kwam er nog ‘maar’ 700 procent bij. Net omdat mensen nu bereid zijn om een veel hogere prijs voor de cryptomunt te betalen, denken verschillende kenners dat het dit keer weleens anders kan uitdraaien.

Markus Thielen van 10x Research liet zo optekenen dat er volgens hem zelfs een waardedaling in de pijplijn zit, omdat heel wat mensen mogelijk een poging zullen doen om bitcoins te verkopen. De cryptomunt flirt immers al maanden met de recordhoogte en het is niet zeker hoeveel marge er nog is. Speculanten zouden weleens voor zekerheid kunnen kiezen en hun bitcoins sneller van de hand doen.

Het is niet omdat die stijging er in het verleden altijd was dat we ze ook nu zullen zien
Gwen BusseniersAuteur en oprichter van CryptoSchool

“Het is niet omdat die stijging er in het verleden altijd was dat we ze ook nu zullen zien”, beaamt Busseniers. Volgens haar is er nog marge voor groei, maar ze merkt wel op dat de markt van bitcoins steeds minder volatiel wordt. Institutionele spelers als grootbank JPMorgan kopen immers ook cryptomunten op om ze te bewaren en zijn minder op verkoop gericht dan particulieren.

“Believers van het eerste uur dachten dat bitcoin zoals goud zou worden en dat ze bij moeilijke tijden op de beurs daar nog op konden rekenen. Maar de bitcoin is geen eiland dat losstaat van alles”, zegt Busseniers.

Zo merkt ze op dat er sinds enkele jaren een correlatie bestaat tussen de koers van bitcoins en andere risicovolle activa zoals de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Geopolitieke en macro-economische factoren kunnen ook wegen op de waarde van de cryptomunt. Zolang het onduidelijk is of er nog rentestijgingen komen, is het bijvoorbeeld moeilijker om te voorspellen welke impact de komende halvering zal hebben.

Is dit dan het moment om bitcoins te kopen?

Als verschillende analisten over een nakende waardestijging speculeren, kan het voor buitenstaanders interessant lijken om voor de aankomende halvering nog snel op de bitcointrein te springen.

Toch gelooft Busseniers niet dat dat een goed plan is. “Je nu nog inkopen is risicovol. Je moet iets kopen als de waarde laag is, nu is het daar te laat voor.”

Zelfs kenners van de cryptomarkt hebben moeite om in te schatten hoeveel marge voor groei er nog is, laat staan dat leken op korte tijd een afweging kunnen maken. Er zijn wel andere cryptomunten op de markt die de tendensen van bitcoin volgen, al raadt Busseniers aan om ook daar wat studiewerk te doen alvorens te investeren.

Je nu nog inkopen is risicovol. Je moet iets kopen als de waarde laag is, nu is het daar te laat voor
Gwen BusseniersAuteur en oprichter van CryptoSchool

“Ik krijg twee keer per week telefoon van mensen die opgelicht werden toen ze cryptomunten probeerden aan te kopen. Pas dus zeker op en doe alles zelf. Kies niet voor makelaars en koop enkel via erkende beurzen.”

Op die manier is een investering misschien nog risicovol, maar verdwijnt alleszins het gevaar om tijdens het proces geld kwijt te spelen aan een bende oplichters.