Paus Franciscus ziet Boudewijn als een zalige door zijn houding in de abortuskwestie.
Foto: Belga

Vaticaan stelt commissie aan die mogelijke zaligverklaring van koning Boudewijn moet onderzoeken

In het Vaticaan is een commissie aangesteld die moet onderzoeken of koning Boudewijn kan worden zalig verklaard. Paus Franciscus ziet in de koning een zalige door zijn houding in de abortuskwestie in 1990. Boudewijn weigerde toen de abortuswet te ondertekenen die abortus uit de strafwet zou halen. Hij was toen zelfs even geen koning meer, zodat de ministerraad de wet zonder zijn handtekening kon bekrachtigen. 

Terug naar april 1990. Toenmalig koning Boudewijn weigert een wetsvoorstel te ondertekenen dat abortus uit de strafwet moet halen. "Het is voor mij als gelovige totaal onverenigbaar met wat jullie willen. Dus dring niet aan. Het is neen", zei Boudewijn destijds tegen toenmalig vicepremier Willy Claes (SP). Hij was zelfs bereid troonsafstand te doen.

Uiteindelijk kon de wet er via een omweg toch nog komen. Niet koning Boudewijn, wel de regering ondertekende de abortuswet. 

"Hij is een heilige"

Toen paus Franciscus in september op bezoek was in ons land, bejubelde hij koning Boudewijn voor zijn verzet tegen de abortuswet. Bij een bezoek aan de crypte van Laken waar koning Boudewijn en koningin Fabiola begraven liggen, sprak hij over "de moed van de koning om geen dodelijke wet te ondertekenen".

Tijdens de mis in het Koning Boudewijnstadion ging hij nog een stap verder. Franciscus gaf toen te kennen dat in Rome het proces tot zaligverklaring zal starten. Een verrassing voor zowel de bisschoppen in ons land als het koninklijk paleis, die niet op de hoogte waren.

"De koning is een moedig man geweest door te weigeren een moorddadige wet te tekenen en in plaats daarvan ontslag te nemen. Daar heb je moed voor nodig. Hij heeft daarmee een boodschap gegeven. En hij heeft dat gedaan omdat hij een heilige is. Hij is een heilige, en de procedure om hem zalig te verklaren wordt in gang gezet."

Bekijk: op de terugvlucht naar Rome gaf de paus meer uitleg over waarom hij voormalig koning Boudewijn zalig wil laten verklaren

Videospeler inladen...

Volgende stap in het proces

Gisteren is een nieuwe stap gezet in het proces naar zaligverklaring van koning Boudewijn. De Congregatio de Causis Sanctorum, de afdeling voor zalig- en heiligverklaringen heeft een commissie van deskundigen aangesteld om archief- en ander onderzoek te doen.

Hoe gaat dat in zijn werk? Er zijn in de huidige procedure 3 stappen:

  1. Eerst moet men zich op een uitzonderlijke en uiteraard positieve wijze hebben laten opmerken. Als dat erkend wordt in Rome, krijgt de persoon de titel 'eerbiedwaardige'
  2. De volgende stap is een 'zaligverklaring'. Dat kan enkel als iemand als martelaar stierf of als aan iemand een mirakel kan worden toegeschreven. Dat wonder moet door getuigen bevestigd zijn. Door zijn tussenkomst zou een zieke dan vrij snel genezen geraakt zijn, op voorwaarde dat die medisch niet geholpen kon worden en dat het herstel blijvend is. Als de paus dat erkent, wordt iemand zalig.
  3. Als er 2 mirakels aan iemand worden toegeschreven, kan die persoon na goedkeurend advies van de Congregatio officieel door de paus tot 'heilige' worden verklaard of 'gecanoniseerd'. Hij is dan heilig voor de hele Kerk

Of Boudewijn ook echt zalig verklaard zal worden, is nog maar de vraag. "Het is niet omdat de paus dat graag wil, dat dat ook echt zal gebeuren", zegt kerkhistoricus Mathijs Lamberigts. "Alles wordt grondig tegen het licht gehouden, van het begin tot het einde, ook de kritische kanttekeningen. Dit regel je niet in een paar jaar."

In België werden sinds de onafhankelijkheid in 1830 vier mensen heilig verklaard. De bekendste is Pater Damiaan uit Tremelo. Hij werd heilig verklaard in 2009. Nog andere heiligen: Amandina Van Schakkebroek, broeder Mutien-Marie en Johannes Berchmans.

Er liepen tot nu toe 3 procedures voor zaligverklaring: voor Kanunnik Triest en Pater Constant Lievens, al lopen die procedures al 20 jaar lang. Er is ook een procedure lopende voor Moeder Martha, nu komt daar dus ook die voor Koning Boudewijn bij.

De laatste zalig verklaarde was trouwens Pater Charles Deckers. Hij was een pater die vermoord werd bij een terreuractie in Algerije, in 2018 werd hij samen met 18 andere "martelaren" zalig verklaard.

Meest gelezen