Direct naar artikelinhoud
Psychiatrie

Hoofdgeneesheer psychiatrisch centrum Zelzate: "Aantal incidenten en afzonderingen drastisch gedaald"

Levanta, de streng beveiligde eenheid voor geïnterneerde vrouwen in het psychiatrisch centrum Sint Jan-Baptist in Zelzate.Beeld Eric de Mildt

Het aantal afzonderingen op de hoogbeveiligde psychiatrische afdeling voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate is sinds de start drastisch gedaald, net als het aantal incidenten dat op de afdeling plaatsvindt. Dat zegt hoofdgeneesheer Jan De Varé als reactie op het nieuws in deze krant over de bedenkelijke praktijken die in de instelling zouden plaatsvinden.

Vorig jaar waren er in Levanta, de streng beveiligde forensische eenheid voor geïnterneerde vrouwen in het psychiatrisch centrum Sint Jan-Baptist in Zelzate, 831 afzonderingen voor een groep van 18 à 19 vrouwen. Verschillende bronnen spreken in De Morgen van "onmenselijke praktijken". Zo wordt de werking van de ombudsdienst bemoeilijkt en wordt het briefgeheim van de patiënten geschonden.

Hoofdgeneesheer Jan De Varé reageerde in De ochtend op Radio 1 op de aantijgingen. Hij benadrukt dat de afdeling zich richt tot een groep geïnterneerde vrouwen voor wie voorheen geen zorgaanbod was. "Het is pionierswerk dat daar gebeurt. Er zijn dus geen cijfers om te vergelijken."

De Varé verdedigt het beleid binnen de instelling. "Bij de start waren er drie à vier incidenten per dag", zegt hij. "We hebben dat aantal kunnen terugdringen tot één per dag. Ook zien we dat de aard van de incidenten anders wordt: er is meer verbale agressie."

De arts benadrukt ook dat een incident niet automatisch leidt tot afzondering in de isoleercel. "Het enige criterium om daarnaar terug te grijpen, is veiligheid", klinkt het. "Het aantal afzonderingen is sinds de start dan ook afgenomen in aantal. En ook belangrijk: aanvankelijk was de duur van een afzondering 24 uur, dat hebben we kunnen terugbrengen tot 14 uur."

'Het aantal afzonderingen is sinds de start afgenomen in aantal en in duur'
Jan De Varé, hoofdgeneesheer Levanta

Lees ook: Verboden te vloeken en voor het minste naar de isoleercel

Brieven

Het doel van de afdeling, volgens De Varé, is "een drugvrij, agressievrij en sociaal leefklimaat" te creëren. "Er zijn hier veel dames met een traumageschiedenis, en het is belangrijk hen een veilige omgeving te kunnen bieden."

Het onderscheppen van briefwisseling, waarvan melding wordt gemaakt, maakt daar deel van uit. "Brieven bevatten vaak prikkels waar deze mensen niet op voorbereid zijn", aldus De Varé. "In het aangehaalde voorbeeld gaat het over een persoon die stalkt via brief. Het doel van de behandeling is recidive te voorkomen, zodat mensen hun plaats in de maatschappij op termijn weer kunnen innemen."

Dat de werking van de ombudsdienst bemoeilijkt wordt, ontkent hij. "De ombudsdienst is voor ons zeer belangrijk. Wij streven ernaar dat onze patiënten de ombudsdienst daadwerkelijk kunnen aanspreken."

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Ja, er is specifiek beleid voor geïnterneerden gekomen. Maar er is nog veel werk voor de boeg