Direct naar artikelinhoud
Politiek

CD&V laat taboe varen: lang werkloos, sneller minder geld

Minister van Werk Kris Peeters.Beeld Photo News

De werkloosheidsuitkering sneller laten dalen: vier jaar lang was dat onbespreekbaar voor CD&V, nu zou het toch deel kunnen uitmaken van de arbeidsdeal van premier Michel. Kris Peeters onderzoekt de haalbaarheid.

Vanuit de federale coalitie komen signalen dat in het laatste jaar van de legislatuur mogelijk toch nog enkele bakens verzet worden om meer mensen aan het werk te krijgen. Blijkbaar heeft de slechte toestand van de begroting de laatste twijfelaars over de streep geduwd.

De voorbereidingen van de arbeidsdeal verliepen tot nu toe zoals altijd binnen Michel I: gespannen. N-VA en Open Vld gooiden alle symboolmaatregelen die ze er eerder niet door kregen - beperking van de werkloosheid in de tijd, een sterkere degressiviteit van de uitkering en een middelentoets voor werklozen - weer op tafel. Waarna een gebruuskeerde CD&V en MR 'njet' zeiden. Maar ondertussen is de toon verzacht.

De regering-Di Rupo voerde in 2012 een revolutie door: voortaan daalde iemands uitkering naarmate hij langer thuis zat. De eerste drie maanden krijg je 65 procent van je laatste loon, met een maximum van 1.702 euro. Na een jaar is dat nog 60 procent, met een maximum van 1.464 euro. Wie na 48 maanden nog altijd geen job heeft, valt terug op een forfait, dat daarna niet verder daalt.

Maar volgens experts werkt dat systeem niet activerend genoeg. Econoom Stijn Baert (UGent) lanceerde vorige week een pleidooi voor een hervorming op twee sporen.

'We hebben aan de RVA gevraagd om de impact van alle mogelijke aanpassingen te becijferen'
Kris Peeters, minister van Werk

"Tijdens de eerste drie maanden werkloosheid moeten mensen een hogere uitkering krijgen. Zo geef je hen de ruimte om niet gelijk welke job te aanvaarden. Daarna zou er een snellere daling moeten volgen, waarbij het laagste peil al na 24 maanden bereikt wordt."

In zo'n tweesporenhervorming kunnen N-VA en Open Vld zich helemaal vinden. "Niet als besparingsoefening, maar om mensen meer te activeren", klinkt het. En dan het nieuwe element: Kris Peeters gooit de deur niet langer bij voorbaat dicht. De CD&V-vicepremier heeft het voorstel van professor Baert opgevraagd en laat dat onderzoeken. "We hebben aan de RVA gevraagd om de impact van alle mogelijke aanpassingen te becijferen. Op basis daarvan zullen we bekijken of het wenselijk of haalbaar is", stelt de woordvoerster van Peeters.

Andere visie

Of een compromis daarmee in de maak is, valt af te wachten. CD&V heeft een iets andere visie op een hervorming dan N-VA en Open Vld. Meerdere CD&V-bronnen bevestigden ons dat de partij vooral iets wil doen aan de situatie van langdurig werklozen met een partner maar zonder kinderen. Die vallen vanaf de 48ste maand werkloosheid terug op een maandbedrag dat dicht in de buurt van het leefloon komt, namelijk zo'n 600 euro. CD&V zou dat forfait voor die groep wat willen optrekken, maar N-VA en Open Vld zijn daar niet happig op.

Blijft ook de vraag of de MR van premier Michel mee wil. Zoals CD&V altijd de druk van ACV voelt, zit de MR met een volstrekt linkse oppositie in haar nek.