Direct naar artikelinhoud
De dag van

Een arm en een been: zo duur is de allerduurste kaviaar

Er bestaat zelfs een kaviaar-eetwedstrijd: om ter snelst 500 gram kaviaar eten. Dit is de winnaar van 2012, Alexander Valov, aan het werk.Beeld REUTERS

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: de Dag van de Kaviaar.

Kaviaar, het zwarte goud, is sinds jaar en dag een hoeksteen van de levensstijl van de rich and famous. De middeleeuwse Russische aristocratie is daarvan een goed voorbeeld. Voor de Russisch-orthodoxe kerk was vlees eten absoluut uit den boze op vastendagen. Die vrome, doch rijke stinkerds vervingen de koteletjes dan maar door een paar lepels kaviaar. Bond, James Bond, heeft trouwens dezelfde dure smaak. 's Werelds beroemdste spion smult al eens van Beluga-kaviaar, de duurste der soorten. In maar liefst vijf van die blockbusters schept hij er een paar lepeltjes van binnen.

Die zilte delicatesse is vandaag nog steeds het summum voor wie (veel) meer geld heeft dan strikt noodzakelijk. En zoals dat gaat met luxeproducten, komt er uiteraard ook etiquette bij kijken. Zo mag je nooit een gewone lepel gebruiken voor kaviaar. Het metaal zou de smaak kunnen beïnvloeden. Je haalt dus best je allerbeste gouden of ivoren lepeltje uit de keukenlade. Schep zo een paar gram kaviaar op de muis van je gebalde vuist. Lik die vervolgens tegen je gehemelte en druk de bolletjes kapot met je tong. Dan is de zogenaamde smaakexplosie een feit. Eens dat is gebeurd, spoel je je mond met een slokje champagne.

Kaviaar schep je nooit met een gewone lepel op, wel met een gouden of ivoren exemplaar, heiligschenner

Huis-, tuin- en keukenkaviaar

Zo weet u ook wat gedaan, mocht u per ongeluk op een feestje belanden met James Bond en de middeleeuwse Russische aristocratie. Want uiteraard is kaviaar niet weggelegd voor Jan met de pet. Daarvoor is het veel te duur. Maar hoé duur, precies? Dat hangt af van verschillende factoren. Laat ons eerst kijken naar de vis wiens eitjes zo kostbaar zijn: de steur. Er bestaan drie soorten: de Sevruga, de Ociëtra en de Beluga. Die laatste is de grootste, zeldzaamste en dus ook duurste leverancier van uw huis-, tuin- en keukenkaviaar. Voor één kilo tel je tussen de 6.000 en 8.500 euro neer.

Als geld echt, echt, écht geen probleem is, kun je nog een prijscategorie hoger gaan. Want het kan nog exclusiever: Almas, de kaviaar van een überzeldzame, Iraanse albino-steur. Dat beestje leeft in de zuidelijke Kaspische Zee, waar er net iets minder vervuiling is dan in de rest van dat water. De albino-Beluga wordt tussen de 60 en 100 jaar oud. Het is dus làng wachten op een lading kaviaar. Eens die wordt geoogst, is de prijs al stevig aangetikt. Een eenvoudig kilootje wordt regelmatig verkocht voor 22.500 euro.

Het is maar te hopen dat Bond, James Bond de bonnetjes als onkosten mag inbrengen.

Kaviaar: echt iets voor u, als u James Bond of een Russische aristocraat bent.Beeld AFP