Luister naar

Vrij Links is bang voor gelovigen

Nieuws
Vrij Links wil de onderwijsvrijheid en godsdienstvrijheid afschaffen. Die vrijheden staan de emancipatie van het individu in de weg, vindt de stichting Vrij Links.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 14 augustus 2018 om 22:03

Den Haag

De stichting Vrij Links heeft tot doel het ‘debat over progressieve, vrijzinnige, linkse waarden, in en buiten Nederland te faciliteren en te stimuleren omdat deze ondervertegenwoordigd zijn in het maatschappelijke en politieke domein (...).’ De stichting heeft een hoge dunk van het vrije en onbelemmerde debat en een hekel aan alles wat neigt naar groepsdenken en dogma’s.

manifest

Enkele maanden geleden schreef een viertal een manifest waarin ze dit pleidooi uitwerken. Zeker twee van hen, Eddy Terstall en Keklik Yücel, zijn PvdA-lid. In hun manifest wordt helder hoe hun ideale samenleving eruit ziet. Die bestaat uit een levensbeschouwelijk neutrale staat en seculier onderwijs voor alle kinderen. Verder bepleiten ze een herwaardering van individuele vrijheid. Uit de uitwerking van het manifest blijkt dat ze vooral de islam op het oog hebben. Maar om de schijn van eenzijdigheid te vermijden, wil de stichting een verbod op alle onderwijs op religieuze grondslag. Artikel 23 moet uit de Grondwet, want, zegt Terstall, het nastreven van je idealen moet je via de Grondwet aanpakken. Ook de godsdienstvrijheid moet uit de Grondwet geschrapt worden, want dat zou gelovigen bevoordelen ten opzichte van niet-religieuze mensen.

vrij rechts

Een weekje na publicatie van het manifest brak er een rel uit in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Kritiek van politiek socioloog Merijn Oudenampsen en publicist Mounir Samuel werd weggejoeld, meldde de socioloog op zijn weblog. Oudenampsen vroeg zich af wat het manifest toevoegde aan ’vrij rechts’, dat al met Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali en Paul Cliteur het pleit voert voor een seculiere overheid waarbij vooral moslims zich dienen aan te passen aan de seculiere meerderheid.

hoofddoek op basisschool

Dat Vrij Links inderdaad de moslims wil pressen om zich aan de meerderheid te conformeren, werd duidelijk toen Vrij Nederland vorige week Terstall en Yücel aan het woord liet. Keklik Yücel, oud PvdA-Kamerlid, vindt het bizar dat op islamitische basisscholen kleine meisjes met een hoofddoekje rondlopen. Haar antwoord op die, in haar ogen ongewenste, situatie is een pleidooi voor een verbod op hoofddoeken voor leerlingen op de basisschool.

Het interview maakte veel los, vooral op Twitter ontbrandde een heftig debat. Theoloog en verwoed twitteraar Alain Verheij riep de woede over zich af toen hij twitterde dat hij de letters van Terstall omdraaide en er opeens Jean Marie le Pen uitrolde, oprichter en voormalig voorman van Front National, extreemrechts in Frankrijk.

Theo Brand, politicoloog en hoofdredacteur van De Linker Wang, blad van religie en bezinning binnen GroenLinks, hekelde de geur van angst die opstijgt uit het manifest van de stichting. Uit angst voor gelovigen die zich verenigen in een groep, of het nou christenen of moslims zijn, kiest Vrij Links voor een ‘smalle seculiere getuigenisbeweging van een culturele elite’, vond Brand. CDA’er Pieter Gerrit Kroeger bestempelde Vrij Links als ‘autoritair secularisme’.

geboortepapieren

Het manifest en de doelstelling van de stichting lijken ook op gespannen voet te staan met de geboortepapieren van de PvdA. Daarin werd expliciet ruimte voor religie geboden. Tal van vrijzinnig christenen (Doorbraak-christenen) verbonden zich aan de nieuwe sociaaldemocratische partij die in 1946 werd opgericht. Dat de overheid seculier zou moeten zijn in plaats van onpartijdig maakt dat gelovigen, van welke tak dan ook, weinig heil van deze linkse vrijheidsbevorderaars kunnen verwachten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?