Luister naar

'Meer allochtone rechters is een lastige opgave'

Nieuws
De rechtspraak probeert al langer meer rechters met een migratieachtergrond aan te stellen. D66 wil dat graag, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In reactie op het pleidooi van D66 dinsdag, zegt de Raad voor de Rechtspraak dat de rechterlijke macht al meer dan tien jaar bezig is om de diversiteit van rechters te vergroten.
Eduard Sloot
dinsdag 14 augustus 2018 om 21:22
Diversiteit onder rechters realiseren, blijkt niet eenvoudig.
Diversiteit onder rechters realiseren, blijkt niet eenvoudig. anp / Roos Koole

Den Haag

Zo worden personeelsadvertenties breder uitgezet en komen daarin niet alleen maar blanke rechters in beeld. Ook de selectie is tegen het licht gehouden, overigens zonder concessies te doen aan de kwaliteit. De maatregelen hebben echter ‘amper’ tot verbetering geleid, zegt woordvoerder Barbara den Uyl.

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen noemt het in het Algemeen Dagblad ‘onbestaanbaar’ dat naar schatting ruim 12 procent van alle Nederlanders van allochtone komaf is, maar dat ‘slechts’ 2 procent van de 2300 rechters buitenlandse wortels heeft. ‘Rechters moeten herkenbaar zijn voor de hele bevolking. Dat draagt bij aan het vertrouwen in de rechtsstaat.’ Hij wil de rechtspraak geen quota opleggen. ‘Het gaat er nog steeds om dat de beste man of vrouw de baan krijgt. Maar er vallen nu tijdens de werving van rechters te veel geschikte kandidaten met een migratieachtergrond af.’ Hij wil dat het kabinet daarover in gesprek gaat met de rechterlijke macht.

Groothuizen wijst erop dat bij sollicitaties soms veel belang wordt gehecht aan officiële nevenactiviteiten van sollicitanten. Terwijl een getalenteerde Marokkaanse student zonder nevenactiviteiten veel tijd kan steken in het bijstaan van zijn ouders die slecht Nederlands spreken. Ook heerst er bij de rechterlijke macht volgens de D66-politicus een westerse organisatiecultuur. Bijvoorbeeld als medewerkers wordt gevraagd of ze thuis een nikab dragen.

Den Uyl van de Raad voor de Rechtspraak zegt dat het ‘best ingewikkeld’ is de diversiteit van rechters te vergroten. Dat is een ‘proces van lange adem’. ‘Het grootste probleem is dat mensen met een migratieachtergrond niet eens solliciteren. Zij denken dat de rechterlijke macht een mannenbolwerk is met een hiërarchische en formele cultuur. Ook denken ze dat ze geen kans maken.’

Bij zijn vertrek als president van het Gerechtshof in Den Haag, in maart, pleitte ook Leendert Verheij voor meer diversiteit onder rechters. Burgers met een niet-westerse achtergrond moeten niet louter voor een blanke, West-Europese rechterlijke macht staan, aldus Verheij in de Volkskrant. ‘Ze moeten zien dat ook zij daarin zijn vertegenwoordigd. Er moeten meer rechters komen die hun cultuur begrijpen.’

Dat is niet eenvoudig, stelde ook Verheij toen. ‘We hebben dit tien jaar geleden al krachtig geroepen en er toen zelfs een heel project op gezet. Maar daar is heel weinig uitgekomen. We moeten mensen niet alleen verleiden hier te solliciteren, maar daarna, zodra ze binnen zijn, ook zorgen dat ze zich in de organisatie thuisvoelen.’ <

‘toga als symbool’

Het pleidooi van D66 voor meer rechters met een migratieachtergrond stuit ook op kritiek. ‘De kleur of achtergrond van een rechter doet er niet toe’, zegt bijvoorbeeld rechtsfilosoof Bart Labuschagne van de Universiteit Leiden. ‘Deskundigheid en kwaliteit moeten bovenaan staan.’

De rechterlijke macht is geen representatief orgaan, zoals de Tweede Kamer, stelt de jurist. ‘Anders kun je net zo goed vragen om een evenredig aantal rooms-katholieke of protestante rechters. Nee, de rechterlijke macht spreekt recht. Daarom draagt een rechter ook een toga. Hij laat daarmee zien dat hij daar niet als persoon zit, maar in zijn functie. Zijn persoon gaat volledig schuil achter zijn ambt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.