© Archiefbeeld Dirk Vertommen

Bart Somers over geruchten: "Ik ben doodgraag burgemeester, maar ik beslis daar niet alleen over"

De stadslijst Vld-Groen-m+ in Mechelen wacht nog tot midden december om haar programma en bestuursploeg voor te stellen. Ondertussen duiken geregeld geruchten op dat Bart Somers niet de volle zes jaar burgemeester zou blijven. "Ik ben doodgraag burgemeester. Maar politiek is een ploegsport en ik beslis daar niet alleen over", reageert hij.

Sven Van Haezendonck

De stadslijst behaalde op 14 oktober een absolute meerderheid met 25 zetels op de 43. De formatie van Vld-Groen-m+ voerde aanvankelijk coalitiegesprekken met CD&V, maar die sprongen eind vorige maand af. “We hebben van de kiezer een grote verantwoordelijkheid gekregen. Die gaan we nemen”, zei Somers vorige maand. Onder meer over mobiliteit bleek het water tussen beide partijen diep en dus bestuurt de stadslijst straks alleen.

Al klinkt in de politieke wandelgangen dat ook de coalitievorming in Sint-Katelijne-Waver heeft meegespeeld bij de breuk met CD&V in de Dijlestad. In Katelijne is de liberale schepen Tom Ongena, jarenlang een naaste medewerker en vertrouweling van Somers, met Samen Anders uit het bestuur gewipt. Als kandidaat-burgemeester zou Ongena een voorakkoord hebben gehad met CD&V, maar de christendemocraten gingen uiteindelijk in zee met de N-VA van zetelend burgemeester Kristof Sels.

“Ik denk dat Bart Somers dit betreurde, maar ik denk niet dat het de hoofdreden is voor het afspringen van de gesprekken”, reageert Mechels CD&V-lijsttrekker Wim Soons. “In de ene gemeente valt de andere partij uit de boot, in de andere wij. Ik denk dat de onderhandelingen vooral gesneuveld zijn op het feit dat de stadslijst zo groot is en dat het besef groeide alleen te kunnen besturen”, zegt Soons nog.

Kristof Calvo: "We nemen ook de verschillende memoranda door"

Een maand na de verkiezingen neemt de stadslijst in Mechelen alvast nog eens een maand de tijd om haar bestuursakkoord af te ronden. “We laten ons niet opjagen. De situatie maakt dat we dit in alle rust en grondig kunnen doen”, stelt Kristof Calvo. De basis is het programma met 463 punten dat Vld-Groen-m+ aan de kiezer presenteerde.

“Maar we nemen ook de verschillende memoranda door, onder andere van de stadsadministratie en het Zorgbedrijf Rivierenland”, vertelt Calvo. Daarnaast praten wij nog met verschillende belangengroepen en bestuderen we met aandacht de programma’s van de andere partijen. Als je de volstrekte meerderheid hebt, moet je meer inspanningen doen om te luisteren naar de oppositie”, legt burgemeester Somers uit.

Bart Somers: "Mijn voorkeur gaat uit naar het burgemeesterschap"

Het staat door een wetswijziging wel al vast dat de Dijlestad vanaf 2019 met één schepen minder wordt bestuurd. Het schepencollege zal bestaan uit negen mensen, de burgemeester inbegrepen. Met 15.597 voorkeurstemmen is Bart Somers als burgemeester alvast een zekerheid. Al steken ook hier geruchten de kop op dat Somers de rit niet de volle zes jaar zou uitdoen als hij minister kan worden of zelfs Europees een rol kan spelen. “Mijn voorkeur gaat uit naar het burgemeesterschap. Iedereen weet dat ik dit doodgraag doe. Maar net zoals ik voor de verkiezingen al zei, is politiek een ploegsport en beslis je over zulke dingen niet alleen”, reageert Bart Somers.

Heel wat van de huidige schepenen kunnen opnieuw aanspraak maken op een mandaat, als je puur op hun voorkeurstemmen afgaat. Al zouden er halverwege de bestuursperiode mogelijk enkele schepenwissels gebeuren, om de jonge generatie klaar te stomen voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2024. “Over de mandaten zijn er nog geen definitieve beslissingen genomen. We zijn vooral bezig met ons programma. Midden december komen wij naar buiten, zodat de Mechelaars voor de feestdagen weten hoe onze plannen en hun bestuur eruitzien”, zegt Kristof Calvo nog.