Direct naar artikelinhoud
NieuwsWielrennen

Na ‘reset’ sprint De Lie weer op zijn monsterverzet

Met een oerkreet komt Arnaud De Lie over de streep in Marche-en-Famenne. Hij wint de eendagskoers voor het tweede jaar op rij.Beeld Photo News

Niet Luik-Bastenaken-Luik of de Waalse Pijl maar de Famenne Ardenne Classic leek wel het Waalse hoogtepunt van het voorjaar. Daar maakte Arnaud De Lie na vijf weken zonder koers zijn rentree in het peloton. En hij won.

In de expohal in Marche-en-Famenne, waar de renners aan het publiek werden voorgesteld, draaide alles om één man: Arnaud De Lie. Voor het eerst in vijf weken mocht hij zijn arm in de hoogte steken om het publiek te begroeten. Het applaus klonk erg luid.

Voor de microfoons van Sporza, RTBF en VTM vertelde De Lie hoe hij zich voelde. “De vorm is goed, maar niet top. Het is leuk om weer een rugnummer op te spelden.” Over de ambities voor de koers: “Met Maxim Van Gils en mezelf hebben we twee mooie kaarten om uit te spelen.” En of alle miserie nu achter de rug is: “Mentaal was het niet top. Maar als de ziekte van Lyme me nog parten zou spelen, dan stond ik hier nu niet”.

Dit voorjaar rekende Lotto-Dstny op het nieuwe goudhaantje in de ploeg. Voor het eerst zou De Lie zich aan het serieuze werk wagen: Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In de plaats daarvan liepen de renner en zijn ploeg van de ene teleurstelling in de andere. Dat begon al bij de hoogtestage op Tenerife, waar hij ziek werd. De Lie viel in de GP Le Samyn en gaf op in Parijs-Nice. Milaan-Sanremo werd geschrapt. Na de E3 en Gent-Wevelgem trokken ze de stekker uit het voorjaar.

Het is een samenloop van dingen geweest, zegt sportief verantwoordelijke Kurt Van de Wouwer. “Hij raakte in een negatieve spiraal. Het was nodig om te resetten.”

Dat was vijf weken geleden. Gisteren maakt De Lie dus zijn rentree in het peloton in de Ardenne Famenne Classic. “Als ik rond mij kijk in de bus is verliezen geen optie”, zei Van Gils voor de start. Jasper De Buyst, Alec Segaert, Brent Van Moer en Pascal Eenkhoorn waren er ook bij.

Van de Wouwer: “We zijn hier om te winnen, dat mag met De Lie zijn of met iemand anders. Hij is van de beloften naar de profs gekomen en hij bleef winnen, alsof het vanzelf ging. Dat het dit voorjaar minder was, dat was hij niet gewoon. Maar hier zal hij sterker uitkomen.”

Goede lead-out

Het uitgedunde peloton bevond zich in de slotkilometers van de Famenne Ardenne Classic. Een aantal renners waagde zich nog aan een uitval, maar Lotto controleerde. In de laatste twee kilometer zette Segaert zich op kop. Het tempo ging met een ruk de hoogte in.

“De Lie gaf aan dat hij zich steeds beter voelde in de koers. Dat motiveerde om de perfecte lead-out te doen”, zegt Segaert. In een sprint bergop draaide De Lie de grootste versnelling rond en won.

De Lie: “Ik ben supertrots. Voor de start zei iemand me: ‘Je moet jezelf geen druk opleggen.’ Maar elke atleet legt zichzelf druk op. Dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Ik wilde weten waar ik sta, want ik heb hard getraind. Of dit een nieuwe start is? Dat weet ik niet. Het doet plezier, dat is wel zeker.”