TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB).
Volledig scherm
PREMIUM
TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB). © AFP / Wouter Maeckelberghe

Nu Amerika TikTok wil verbieden maakt ook Vlaamse expert zich zorgen: “De app bedreigt onze democratie”

Ofwel verkopen de Chinezen TikTok, ofwel verbiedt de Amerikaanse overheid de hyperpopulaire app. Want, zo vrezen ze, China zou dankzij TikTok zelfs de presidentsverkiezingen kunnen beïnvloeden. Reikt de Chinese invloed echt zó ver? Als Amerika TikTok verbiedt, moeten wij in Europa dan volgen? En waarom mag premier De Croo - 83 volgers voorlopig - dan wel een splinternieuw account hebben als dat allemaal zo gevaarlijk is?

35 reacties

  • Dieter Desmet

    1 maand geleden
    want TikTok kan men zelf niet sturen zoals ze bij de reguliere media wel kunnen
  • Fredje Mebis

    1 maand geleden
    de politiek is niet democratisch
  • Koen Lavrijsen

    1 maand geleden
    Wat china doet met onze data is niet netjes maar dat baart me weinig zorgen. Wat alphabet (google) of meta (facebook) (om er een paar te noemen) met onze data doen is veel erger want dat wordt tegen ons gebruikt, doorverkocht aan iedereen die met geld zwaait en onze regeringen zitten ook overal met hun lange vingers aan in de hoop ons te kunnen manipuleren om hun nieuwste narratief te volgen. En dan hebben we het nog niet eens over BLE... Nee dan heb ik liever dat ze de data naar China sturen
  • Marc D'hondt

    1 maand geleden
    Amerikaanse senator willen Tik tok goedkoop kopen. Dat is al. America first. Daar gaat het over.
  • LIONEL DE WANNEMAEKER

    1 maand geleden
    Een democratie kan geen sociale media platform weigeren enkel uit angst. Iedereen heeft het recht te luisteren en voor zichzelf te beslissen voor wie hij zijn stem uitbrengt. Dat is nu eenmaal democratie, anders zitten we in een totalitair regime gesteund op censuur.
  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Russische aanvallen dwingen Kiev tot stroomonderbrekingen: “Situatie zeer ernstig”

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Russische aanvallen dwingen Kiev tot stroomon­der­bre­kin­gen: “Situatie zeer ernstig”

    Russische raketaanvallen hebben ruim 9 gigawatt aan nucleaire capaciteit in Oekraïne vernield. “De situatie is zeer ernstig”, zei de Oekraïense premier Denys Sjmyhal dinsdag tijdens een regeringsoverleg. Het gaat om zo’n 16 procent van de stroomcapaciteit waarover het land tot voor 2014 beschikte. Ondertussen gaat Kiev zijn bondgenoten vragen om zijn leger meer vrijheid te geven om westerse apparatuur te gebruiken om militaire doelen in Rusland aan te vallen. De bondgenoten van Kiev zijn echter verdeeld over het gebruik van westerse wapens: ze vrezen een direct conflict met Moskou. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 4 juni terug.
  2. Sluwe ‘Cryptoqueen’ verdween met 4 miljard van haar investeerders, maar bekocht dat waarschijnlijk met de dood
    1

    Sluwe ‘Crypto­queen’ verdween met 4 miljard van haar investeer­ders, maar bekocht dat waarschijn­lijk met de dood

    De charmante Ruja Ignatova bouwde een waar imperium met haar eigen ‘cryptomunt’. Via een goed gecamoufleerd piramidespel wist de Duits-Bulgaarse zakenvrouw wereldwijd miljarden op te halen bij investeerders. Die zagen hun geld echter nooit meer terug: in 2017 verdween de zogenaamde Cryptoqueen met zo’n 4 miljard euro. Nieuw onderzoek van de Britse publieke omroep ‘BBC’ doet vermoeden dat ze niet lang daarna werd vermoord.