Evaluatie beleid burgemeester De Wever: meer camera’s en politie, (her)aanleg Zuiderdokken en nieuw arresthuis nog niet voltooid

De coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld sloot eind 2012 een bestuursakkoord af. Aan het einde van de legislatuur is het moment aangebroken voor een evaluatie. We kijken naar de meest concrete voorstellen. Er staan ook veel engagementen en intenties in het bestuursakkoord, maar die zijn moeilijk te beoordelen. De burgemeester en schepenen krijgen de mogelijkheid om duiding te geven. Het is geen verrassing dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) de positieve evolutie in de criminaliteitscijfers naar voor schuift als zijn belangrijkste realisatie. Vooral de straat- en drugsgerelateerde criminaliteit kende een stevige daling. Dat hij het zwerfvuil en de sluikstorten niet onder controle krijgt, is dan weer een frustratie.

SVW

De concrete punten werden teruggebracht naar één kernwoord en onderverdeeld in ‘gerealiseerd’ (groen), ‘in uitvoering’ (oranje) of ‘niet gerealiseerd’ (rood).

Legende

Groen: Verwezenlijkt

Oranje: In uitvoering

Rood: Niet verwezenlijkt

Eenvoudige bouwcode

Duurzame woonwijken

DIVA

Draadloos internet

Samen-

werking parket

Politie op straat

Diversiteit politie

Camera’s

Uitbreiding GAS

Onmiddellijke dagvaarding

Festival-

terrein

E-loket

Avondopening loket

Herbestem-

ming Stuivenberg

Nieuw politie-

centrum

Schelde-

kaaien

Gedempte Zuiderdokken

Nieuw arresthuis

KMO Spoor Oost

Ontmanteling ‘drugs-

families’

Distributie-

zone

Camping Linkeroever

Trekpleister Sint-Anna-

strand

Herbestem-

ming zaal Harmonie

Detentie minderjarige criminelen

Toegangs-

poortjes premetro

Als voorzitter van het schepencollege is hij opgetogen met de realisaties. “95% van de punten in het bestuursakkoord is uitgevoerd”, zegt De Wever. “We hebben steeds collegiaal beslist en in slechts twee gevallen zijn we er niet uit geraakt en was een stemming nodig. Het college heeft altijd aan één zeel getrokken in de gemeenteraad. Voor iemand die dus ‘emotioneel gehandicapt’ zou zijn, ben ik er toch in geslaagd deze ploeg bij elkaar te houden. Van mezelf weet ik dat ik mijn broek niet heb versleten. Of de burger dit apprecieert, weten we na de gemeenteraadsverkiezingen. Over dertig jaar hoop ik dat de mensen positief terugkijken op deze legislatuur. Ons werk is duidelijk zichtbaar in de stad.”

Burgemeester De Wever is in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten verantwoordelijk voor de handhaving. “Uiteraard ben ik teleurgesteld dat we het zwerfvuil en de sluikstorten onvoldoende onder controle krijgen”, zegt hij. “Als ik ga spreken in zalen en vraag of de mensen de stad vuil vinden, zie ik te veel handen de lucht in gaan. En ze hebben gelijk. We hebben wel de gemeentelijke administratieve sancties aangepast, waardoor ze kwaliteitsvoller zijn en deze sancties ook standhouden als mensen in beroep gaan voor de rechtbank. De toezichters werken nu ook in shiften, waardoor de pakkans verhoogt.”

In het polderdistrict komt een gesloten centrum voor illegale criminelen, maar de piste van een opvangcentrum voor minderjarige criminelen heeft de burgemeester verlaten. “Omdat ik onder de indruk ben van het werk van Compas+ en hoe zij werken met risicojongeren. Er wordt op verschillende domeinen met deze jongeren gewerkt. We zien dat wanneer jongeren ontsporen, er verschillende problemen aan de basis liggen. Ze zitten in een zwakke sociale positie, soms is er sprake van intrafamiliaal geweld of gaan ze van de ene school naar de andere. Met alle diensten die op die terreinen actief zijn, wordt er samengewerkt. De bedoeling is om in te grijpen nog voor het echt uit de hand loopt. Ik ben zeer blij met de steun van minister Jo Vandeurzen (CD&V). Ik was trouwens nooit een grote ‘believer’ van jeugdgevangenissen.”

De toegangspoortjes in de premetrostations, zoals in veel steden in het buitenland, kwamen er niet. “Dat kwam vooral omdat de toenmalige directeur van De Lijn in Antwerpen (Tom Meeuws, red.) dit idee over de hele lijn afwees”, zegt De Wever. “We zijn er wel in geslaagd om er een modern cameranetwerk uit te bouwen.”

De aanslagen in Europa dwongen de burgemeester om in zijn veiligheidsbeleid een reeks bijsturingen te doen. “Zo hebben we het Snelle Respons Team opgericht, dat natuurlijk meer doet dan alleen optreden bij terreurdreiging”, zegt de burgemeester. “We kochten gepantserde voertuigen aan en investeren volop in barrières die moeten beletten dat een vrachtwagen op een mensenmassa kan inrijden. Dat gaat van betonblokken en verzwaarde verdwijnpalen tot stevig straatmeubilair.”

Rond stadsontwikkeling – de burgemeester nam deze bevoegdheid over na het vertrek van schepen Rob Van de Velde (N-VA) – werkt het stadsbestuur aan het ruimtelijk uitvoeringsplan voor grootdistributie. “Met het kwaliteitsvolle kampeerterrein op de Middenvijver hebben we tijd verloren door een compleet absurde regel rond Serveso-bedrijven. Als we dat echt op de letter zouden volgen, mochten we zelfs geen Zaha Hadidplein aanleggen voor het nieuwe Havenhuis”, besluit de burgemeester.

Bekijk het volledige bestuursakkoord van het Antwerpse stadsbestuur:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER