© HBvL

© GDC

thumbnail: null
thumbnail: null

Smurf Ugo de Wilde jongste piloot op circuit van Monaco

Onze landgenoot Ugo de Wilde is de jongste piloot die in het kader van de GP van Monaco heeft geracet op het stratencircuit van Monte Carlo. Hij was vanochtend 16 jaar, 6 maanden en 3 dagen.

mc

Ugo de Wilde is een knaap uit Zaventem die dit jaar de jongste deelnemer is in de Formule Renault F3 Eurocup. Dat kampioenschap rijdt dit weekend in het voorprogramma van de F1 en met zijn 16 jaar, 6 maanden en 3 dagen is De Wilde de allerjongste aller tijden die met een eenzitter over het stratencircuit van Monaco scheurde. De vorige recordhouder, de Rus Robert Schwarzman, was in 2017 iets meer dan twee maanden ouder.

“Het is uiteraard een droom die werkelijkheid wordt om hier zo jong te rijden op dit prestigieuze circuit. Maandag zat ik nog op school in Le Mans (een speciale topsportschool voor autosporters, nvdr.) en nu ben ik hier. Dit is gewoon waaw.”

© GDCd

Smurfen

In 2017 was De Wilde al de jongste F4-piloot met 15 jaar en een maand. Vorig jaar werd hij vice-kampioen in de Franse F4 en dit jaar zette hij een stap hoger naar een F3-kampioenschap, waarin hij in Monza meteen de eerste race van het jaar op zijn naam zette. Daarmee was hij met 16 jaar en 4 maanden de jongste winnaar in het 47-jarige bestaan van de Renault Eurocup. Momenteel staat hij derde in de algemene stand en is hij de beste rookie.

De Wildes bolide, een Tatuus-Renault, is in Monaco gedecoreerd met de Smurfen. Zijn sponsor Uhoda reist momenteel immers de wereld rond met een tentoonstelling rond de blauwe mannetjes, die rond deze tijd opent in Parijs.

Bij zijn eerste kennismaking met Monaco klokte De Wilde de 13de tijd. “Het enige doel van deze sessie was zo veel mogelijk rondjes af te malen om de piste onder de knie te krijgen, zo veel mogelijk data te verzamelen en een correct rondje te filmen met de onboard-camera, om daarop verder te werken. Dat is gelukt: ik heb er 26 kunnen rijden. Het plan was om pas in de laatste tien minuten aan te vallen, maar twee collega’s crashten toen en veroorzaakten een full course yellow, waardoor ik met 60 km/u moest rijden. Vanaf nu gaan we debriefen met mijn ingenieur en mijn coach, en morgen zal ik meer risico’s nemen in de kwalificaties en wat dichter bij de vangrails komen.”

Vroeg opstaan

Rijden in het voorprogramma van de F1 is een droom, maar het vergt ook offers. De Wilde moet morgen om half zes uit zijn bed.

“De kwalificaties beginnen om 7.55 uur en dus moet ik om 7 uur in mijn auto zitten. Onze paddock ligt immers ver van het F1-circuit, aan de tennisclub van Monte Carlo. We rijden in konvooi naar de piste. Vroeg opstaan dus, maar die prijs betaal ik graag voor twee races met de F1: zaterdag net voor de laatste vrije training, zondag net voor de start van de F1. De ambitie? Ik blijf nederig. De tweedejaars in het kampioenschap hebben hier een groot voordeel. Ik mik op een weekend zonder brokken, maar ik wil ook naar huis gaan als leider in het rookie-klassement. Daarna volgen circuits die ik beter ken en waar ik weer op podiumplaatsen mik. In afwachting wil ik genieten van dit moment en plezier beleven op het bekendste en misschien wel moeilijkste circuit ter wereld.”

© GDC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer