Mucopatiënt David: “Ik ben onvruchtbaar door mijn ziekte maar heb kinderwens een plaats gegeven”

David Vandenplas is mucopatiënt en kreeg drie jaar geleden een nieuw stel longen. Sindsdien zorgt elke infectie voor grote ongerustheid aangezien de longen op elk moment opnieuw afgestoten kunnen worden. Maandag was hij in ‘Spoed 24/7’ te zien omdat hij een verkoudheid heeft die maar niet over gaat, samen met kortademigheid en koorts.

tica

“Van zodra er iets aan de hand is met mij, denk ik aan mijn longen”, zegt David. “Kunnen ze mij nog in leven houden, ja of nee.” Voor gezonde mensen is het een ver-van-mijn-bedshow. Voor David als mucopatiënt een ‘gewone’ zaak.

Daarom leeft hij ook van dag tot dag. “Ik maak wel plannen sinds mijn longtransplantatie. Iets wat ik vroeger niet kon. En voor de rest probeer ik er gewoon het beste van te maken. Ik hoop dat ik niet te veel ziek word en dat ik voor de rest een mooi en gelukkig leven kan doorbrengen met mijn gezin.”

En ook zijn kinderwens heeft David aan zich laten voorbij moeten gaan. “Is het door je ziekte dat je geen kinderen wilt?”, vroeg de schoonmoeder van David zich af. Maar het is jammer genoeg geen kwestie van willen. “Ik ben onvruchtbaar door de muco. Ik heb het daar erg moeilijk mee. Maar ik heb mijn kinderwens, die overigens heel heel heel groot was, een plaats gegeven. Op sommige momenten heb ik daar echt van afgezien, maar ja.”

Maar in tegenstelling tot wat mucopatiënt David zei in de aflevering van maandag, zijn niet alle mucopatiënten onvruchtbaar. Mannen met muco kunnen geen kinderen krijgen op natuurlijke wijze, maar vruchtbaarheidstechnieken zoals ICSI en IVF kunnen hen wel helpen om kinderen te krijgen op een biologische manier. Dat zegt Ulrike Pypops van vzw Mucovereniging. Vrouwen met muco kunnen verminderd vruchtbaar zijn, maar dat is bij iedere patiënt anders.

Spoed 24/7, elke maandag op Eén om 20.40 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen