Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

Nieuws
Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.
anp
zondag 28 april 2024 om 13:22 aangepast 15:31
Afbeelding
beeld anp

"Het is zo essentieel voor kleine bedrijven en makers; het is mijn fulltime baan", zegt de 23-jarige Ayman Chaudhary uit Chicago bijvoorbeeld. Ze maakt op TikTok korte filmpjes over boeken. "Het maakt me echt ongerust dat ik in een land woon dat dit soort verboden zou doorvoeren in plaats van zich te concentreren op wat echt belangrijk is, zoals wapenbeheersing, gezondheidszorg en onderwijs."

Ook de 23-jarige influencer Awa Sanneh is kritisch. "Als je de impact echt zou begrijpen, dan zou je TikTok willen behouden."

Wet

President Joe Biden heeft afgelopen week een wet ondertekend die leidt tot een mogelijk verbod van de populaire app in het land. In de wet staat onder meer dat ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, zijn Amerikaanse onderdelen moet verkopen. Als ByteDance dit niet doet, kan TikTok verboden worden in de VS.

De wet moet voorkomen dat China de socialemedia-app gebruikt voor propaganda en dat het land data van Amerikaanse gebruikers kan misbruiken. TikTok heeft al laten weten de aan te vechten bij een Amerikaanse rechtbank.

Cruciaal platform

"Iedereen die betrokken is bij de beslissing of dit platform al dan niet verboden zal worden, knijpt een oogje dicht voor de gevolgen die dit zal hebben voor alle kleine bedrijven", zegt de 24-jarige Bilal Rehman uit Texas. Zijn TikTok-account, waarop op speelse wijze de interieurprojecten van zijn bedrijf worden gepromoot, heeft zo'n half miljoen volgers.

Deskundigen onderschrijven de zorgen van de TikTokkers. "Het is een cruciaal platform geworden voor veel kleine bedrijven, vooral bedrijven die zich in niche-industrieën bevinden of eigenzinnige producten verkopen", verklaart marketinganalist Jasmine Enberg. Damian Rollison, directeur marktinzichten van de firma SOCi, adviseert bedrijven die nu op TikTok vertrouwen voor advertenties om noodplannen te maken voor als het platform op zwart gaat.

Het Witte Huis houdt vol dat het niet de bedoeling is om TikTok te verbieden, maar om de Chinese eigenaar van de app te dwingen die te verkopen. De deadline van 270 dagen voor ByteDance reikt tot na november. "Dit gaat over onze nationale veiligheid. Dit zijn geen zorgen over het gebruik van TikTok door Amerikanen", reageert een woordvoerster.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BIJ12 stelt 26 nieuwe wolven vast in Nederland

Uitvoeringsorganisatie BIJ12 stelde tussen oktober vorig jaar en halverwege februari van dit jaar 26 nieuwe wolven vast in Nederland. Van die wolven is DNA-materiaal gevonden. Het gaat voornamelijk om nakomelingen van wolven die al in Nederland gevestigd waren.

Afbeelding

XR houdt lawaaiprotest in Haarlem, kondigt nieuwe wegblokkade aan

Voor het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem houden ongeveer tien activisten van Extinction Rebellion (XR) een lawaaiprotest in verband met Tata Steel. Zij kondigen aan op vrijdag 7 juni opnieuw een stukje van de N205 voor het provinciehuis te blokkeren.

Afbeelding

UvA: verlaat pand als je niets met protestactie te maken hebt

De Universiteit van Amsterdam (UvA) vraagt mensen in het pand op de Roeterseilandcampus die niets met de pro-Palestijnse protestactie te maken hebben, het gebouw te verlaten. De universiteit kondigt aan op korte termijn met een verklaring te komen.

Afbeelding

Pro-Palestijnse betogers spreken van bezetting aantal universiteiten

Verschillende pro-Palestijnse protestgroepen stellen op sociale media dat universiteiten in Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht en Groningen bezet zijn. Dit volgt op verschillende zogeheten 'walk-outs' eerder op maandag.

Afbeelding

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om "naar wetgeving te grijpen" tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over antisemitisme.

Afbeelding

Honderden studenten demonstreren in universiteitssteden

In diverse universiteitssteden in het land demonstreren honderden studenten en universiteitsmedewerkers tegen de aanpak van de eerdere studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza van afgelopen week.