© RT Vastgoed

GEMEENTERAAD. Audit Vlaanderen vraagt Truiens stadsbestuur om actieplan op te maken

Sint-Truiden -

Maandagavond 29 april vond om 20 uur de gemeenteraadszitting plaats in Sint-Truiden. Ontdek hier wat er allemaal gezegd is.

Rudi De Cock
Rudi De Cock
Waterhardheid - Volgens Filip Moers (Vooruit) is er een groot probleem met de hardheid van het water. In de deelgemeenten zoals Engelmanshoven is dat veel te hard. Hij roept op dat De Watergroep hierover wordt aangesproken. 
Rudi De Cock
Forensisch rapport - Audit Vlaanderen vraagt aan het stadsbestuur om een actieplan op te maken om belangenconflicten te vermijden, om de schijn van belangenvermenging te vermijden. Schepen Günther Dauw (N-VA) legt het punt voor ter kennisgeving en zegt tegen het einde van het jaar met een plan te komen van meer transparantie.
Fractieleider Gert Stas (Vooruit) noemt het rapport en deze reactie ontnuchterend. "Alles kan hier, we gaan elkaar niet controleren, elke schepen op zijn eigen eilandje. Jullie hebben echt een probleem op politiek niveau. Jullie willen na de verkiezingen pas met iets komen. Jullie moeten nu, heel snel, met een plan komen." 
Stas verhoogt de druk: "De burger moet vóór de verkiezingen weten waar hij staat. Kom volgende maand met aanbevelingen, anders zullen wij dat doen."  
Schepen Dauw en burgemeester Kempeneers zijn niet overtuigd. Het punt wordt afgerond zonder stemming omdat het een kennisname betreft. 
Rudi De Cock
Autoloze zondag - De fractie Groen stelt voor om op zondag 22 september 2024 een autovrije zondag te organiseren waarbij het gebied binnen de vesten autovrij is. "Ik stel voor om op de markt uit te pakken met standen van organisaties waar we als Truienaren fier op zijn",  vertelt Peter van Dam. "Ik denk daarbij aan standen van Fietspunt, Fietsbieb, Autodelen, Trage wegen, Parking day, Deelfietsen op de Grote Markt te voorzien. In heel wat Vlaamse gemeenten gaat dit door op 22 september." Het raadslid verwijst naar grote steden als Parijs waar zoiets een groot succes is. 
Burgemeester Kempeneers repliceert: "Dat weekend zal de binnenstad voor een stuk autoluw worden gemaakt. De parkings blijven bereikbaar." Raadslid van Dam merkt op dat het helaas over een 'halve autoloze zondag' gaat, "maar alle begin is moeilijk". 


Rudi De Cock
Aankoopprocedure - De oppositie vraagt meer transparantie van het schepencollege inzake aankoopprocedures. Gert Stas verwijst naar Audit Vlaanderen. Schepen Günther Dauw (N-VA) zegt dat de procedures rond aanbesteding zoals hier nu met Creat er soms snel moet geschakeld worden, en dat dit op een wettelijke en efficiënte manier is gebeurd. 
Enkel de meerderheid stemt voor. 
Rudi De Cock
Renovatie woonwagenpark - De aanvraag omvat het renoveren van 18 sanitaire units, het regulariseren van 13 woonwagens, de aanpassing van riolering van gemengd naar gescheiden en het vellen van 6 bomen ten gevolge van de herinrichting van het terrein. Schepen Claes vraagt om akkoord te gaan met de overdracht van de gronden naar het openbaar domein en de wijziging van de rooilijnplannen. 
De raadsleden keuren het punt unaniem goed. 

Rudi De Cock
Lokaal Energie- en Klimaatpact - Schepen Mas stelt een raadscommissie voor. "Wij hinken enorm achterop tegenover de rest van Vlaanderen", stelt Gert Stas vast. "De maatregelen die nodig zijn voor de toekomst ontbreken helaas in deze legislatuur." Raadslid Peter van Dam (Groen) stelt vast dat het dossier voor de derde keer naar een Raadscommissie zal gaan. "Wat hebben jullie de voorbije twee jaar gedaan? Enkel de verledding verdient een pluim." 
Rudi De Cock
Benoeming ereburger – De heer Simon Mignolet wordt voorgedragen als Ereburger van de stad Sint-Truiden. Gezien zijn uitzonderlijke sportieve prestaties en de uitstraling hierdoor voor de stad zowel op nationaal als internationaal niveau aan de raad voorgesteld akkoord te gaan. 
Het punt wordt unaniem goedgekeurd. 


Rudi De Cock
Aanleg Langparking N722 - Er komen 140 parkeerplaatsen op de Hasseltsesteenweg tussen de kruispunten Schurhoven en Zepperenweg. Zo wil men de parkeerdruk doen afnmeneb ij events in de binnenstad. De opdracht omvat de opbraak van de verharding, de aanleg van de funderingen en verhardingen, de groenaanplant, de markeringen en de verbetering van de fietsinfrastructuur. De opdracht wordt geraamd op 1.086.865,31 euro. 
Fractieleider Gert Stas (Vooruit) vindt het vreemd dat op het moment dat de stad geen geld meer heeft men nu toch gaat voor dit dure project. "Is dit nog noodzakelijk? De Veemarkt blijft toch beschikbaar omdat daar uw project op de lange baan is geschoven."
Burgemeester Kempeneers (cd&v) repliceert dat het inderdaad om een aanzienlijk bedrag gaat, maar op de Veemarkt is er minder plaats beschikbaar. Ze verdedigt het project. 
Onafhankelijk raadslid Luc Withofs vraagt om rekening te houden met een doorsteek naar het kerkhof. "Dat wordt inderdaad voorzien", bevestigt Kempeneers.
Stemming: 22 JA, 10 NEEN, 1 onthouding. Punt goedgekeurd. 

Rudi De Cock
Zetelverdeling -
Meerderheid: cd&v (9), N-VA (7), Open Vld (6)
Oppositie: Vooruit (10), Groen (1)
Rudi De Cock
Gemeenteraad van maandag 29 april 2024 - 20 uur, raadzaal stadhuis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer