© Stijn Van de Sande

5 zomertips in Sint-Katelijne-Waver: uniek doe-museum in het teken van groenten

Stijn Van de Sande (23), reporter. Geboren en getogen Mechelaar die sinds begin dit jaar ook het reilen en zeilen in Sint-Katelijne-Waver van dichtbij volgt voor deze krant. Stuurt zijn koersfiets geregeld door de mooie Mechelse groentestreek. Hieronder zijn zomertips in Sint-Katelijne-Waver.

Stijn Van de Sande

© Stijn Van de Sande

1. Sint-Michielspark

Het Sint-Michielspark in Elzetraat maakt deel uit van het domein van het Sint-Michielskasteel, een beschermd historisch dorpsgezicht. Dat historische karakter van het domein bleef mooi behouden, waardoor je er kan genieten van het samenspel tussen het park en het kasteel. Het Sint-Michielspark is perfect om even tot rust te komen of in de schaduw te ontsnappen aan een hittegolf. Zet je vlak bij de vijver of bezoek de gloednieuwe vlindertuin. Leuk detail: van bovenaf gezien heeft deze de vorm van een vlinder. Bij de ingang van het park in de Groenstraat vind je er ook een speeltuin met voetbalveldje en een losloopweide voor honden met zwemvijver. Het park is iedere dag te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang.

© Stijn Van de Sande

2. Groentemuseum ’t Grom

Sint-Katelijne-Waver staat bekend om zijn tuinbouw en het is daarom niet verwonderlijk dat ’t Grom, het allereerste Vlaamse doe-museum rond groenten en tuinbouwerfgoed, zich in deze gemeente bevindt. Pal in het hart van dé serre- en groentestreek bij uitstek. In de historische gebouwen op het domein van de Midzeelhoeve kom je op een interactieve manier alles te weten over groenten, gezonde voeding en de evolutie van de Katelijnse tuinbouw van vroeger en nu. Het museum doet daarbij onder andere een beroep op de indrukwekkende collectie van heemkring Erf & Heem. Tijdens de zomer zijn er ook evenementen. Zo staan er in augustus nog een workshop over het bakken van hoevebrood en een yoga-moment op het programma.

www.tgrom.be

3. De Midzeelhoeve

Pannenkoekenbistro De Midzeelhoeve is een begrip in Sint-Katelijne-Waver. Jarenlang zorgden chef Mario De Middelaer en zijn echtgenote Christine De Backer voor heerlijke pannenkoeken, wafels en hamburgers. De bistro viel zelfs meerdere keren in de prijzen, onder meer vanwege het erg kindvriendelijke karakter. Eind april verkochten zij de zaak aan Manuel Van Bocxlaer, die alvast plechtig beloofde niets aan het concept te veranderen. De Midzeelhoeve is niet alleen ideaal voor kinderen, maar is ook erg in trek bij fietsers. De fietsostrade tussen Mechelen en Antwerpen en verscheidene fietsroutes lopen vlakbij. Sinds begin deze maand kan je er ook terecht voor een ontbijt.

https://www.facebook.com/midzeelhoevepannenkoekenbisto

© Stijn Van de Sande

4. Honds- en Gasthuisbossen

Op een steenworp van het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver kan je prachtige natuurwandelingen maken in de Honds- en Gasthuisbossen. Deze bossen worden beheerd door Natuurpunt en zijn een oase van rust vlak bij het centrum van de gemeente en de Berlaarbaan. Door de bossen lopen verscheidene bewegwijzerde wandelroutes. Ook voor ruiters zijn de bossen ideaal. Zij kunnen samen met hun paard het 3,4 kilometer lange ruiterpad volgen. De gemeente legde zopas zelfs nog extra parking aan voor paardentrailers. Wist je trouwens dat de Hondsbossen een restant zijn van het middeleeuwse Waverse Woud dat zich uitstrekte tussen de Dijle en de Nete? Het bos ademt nog steeds de magie van weleer.

www.sintkatelijnewaver.be

© Stijn Van de Sande

5. Markt 21

Op de Markt van Sint-Katelijne-Waver openden Pieter-Jan Moerenhout en Johanna Surkyn in het voorjaar hun nieuwe bistro Markt 21. Het terras, volgens sommigen het beste zonneterras van de hele gemeente, is perfect om tijdens de zomer iets te gaan drinken. Probeer bijvoorbeeld zeker eens de heerlijke cocktails. Maar Markt 21 is veel meer. Je kan er ook terecht voor snacks zoals een croque, een spaghetti of de grootste wafels van Sint-Katelijne-Waver. Tot slot pakt chef Pieter-Jan ook uit met zijn specialiteit: een goed en vooral lekker stuk vlees, klaargemaakt met dagverse producten.

www.bistromarkt21.be

© Stijn Van de Sande