© GOYVAERTS/GMAX Agency

Wanprestatie Lierse Kempenzonen, net voor de winterstop: “We verliezen van onszelf, niet van Virton”

Lierse Kempenzonen dook zaterdag met een bitter gevoel de winterpauze in nadat de bleke Pallieters op een tweede thuisnederlaag van het seizoen liepen tegen Virton. Door dat verlies zakken de Lierenaars bovendien naar de zesde plaats in het klassement.

KURT GULDENTOPS

Geen happy end op de laatste werkdag van 2018 voor Lierse Kempenzonen, dat blijft ­volharden in wisselvalligheid. Na zijn recente zes op zes leek alles erop te wijzen dat de groep onder de trainerstandem De Herdt - Spaenhoven stappen had gezet, maar zaterdagavond bleek dat ­alweer ijdele hoop. De Pallieters hadden in hun rechtstreeks duel met Virton nochtans de derde plaats in het vet liggen, maar die kwam negentig minuten lang nooit binnen bereik.

“Dat is niet het werk van Virton, maar wel onze eigen verdienste”, merkte Dave De Herdt na afloop cynisch op. “Ik denk dat we dit team de baas kunnen, maar de realiteit is dat we van onszelf verliezen. De manier waarop we die twee goals hebben weggegeven is even lachwekkend als teleurstellend. We dachten dat de groep stappen had gezet, maar daar viel zaterdag bitter weinig van te merken. Ja, de ontgoocheling is groot, want we hadden een hele mooie zaak kunnen doen in het klassement.”

Dat gebeurde niet. Integendeel. Lierse Kempenzonen zakt terug naar de zesde stek in de tabel. De eerdere roep om kwaliteitsvolle versterking blijft meer dan ooit welgekomen.

“En die zal ook volgen”, bevestigt Dave De Herdt. “Met Marvin Ogunjimi en Hannes Smolders tellen we intussen al twee aanwinsten en er zal de komende weken nog bijkomend personeel worden aangeworven. Geen paniekaankopen, maar doelgerichte transfers. Jongens ook die binnen ons systeem passen en het financiële plaatje van de club niet hypothekeren. Dat is het plan.”

Want voor alle duidelijkheid: Lierse Kempenzonen wil absoluut zijn plaats bij de eerste vier in 2019 heroveren.

“Uiteraard. Dat is en blijft de ambitie. En op dat vlak is er ook nog niks verloren. De nederlaag tegen Virton is een ontgoocheling, dus het is aan ons om terug recht te kruipen. Het zal er op aan komen om na de jaarwisseling een reeks neer te zetten. De ploeg die daar in slaagt, zal zich kunnen opmaken voor de play-offs. Deze reeks staat iedere week bol van de verrassingen. Het is dus uiterst belangrijk om een constante in de prestaties te kunnen leggen.”

“Simpelste dingen liepen fout”

“Mja, het was zo’n avond waarop de simpelste dingen toch fout liepen”, besefte verdediger Jef Van der Veken, die er niet te best uitzag bij de tweede tegentreffer. “We kwamen zelf amper tot doelkansen en gaven de tegengoals op een lullige manier weg. Heel frustrerend en teleurstellend, want we waren zo graag met een 9 op 9 de winterstop ingetrokken.”

“En dat was trouwens ook niet onmogelijk geweest. Het was zeker niet zo dat Virton een verpletterende indruk liet, maar we voetbalden haast gedurig tegen onszelf. Zo duiken we toch een beetje met een wrang gevoel de winterstop in. We hebben de supporters letterlijk en figuurlijk in de kou laten staan en dat wilden we net absoluut vermijden.”

“We zien elkaar in de play-offs”

Aurélien Joachim had zaterdagavond bij zijn terugkeer naar het Lisp niet te klagen over de plaatselijke gastvrijheid. De Luxemburgse aanvaller kreeg de 0-1 in geschenkverpakking gepresenteerd en werd na afloop ook nog getrakteerd op een warm applaus vanwege de thuisaanhang.

“Ik heb hier twee jaar heel graag gevoetbald en dan doet zo’n warm onthaal heel veel deugd. Ik heb het dan over de reactie van de fans en niet over het doelpunt dat ik cadeau kreeg”, knipoogde de spits. “Kijk, na twee nederlagen hadden wij nood aan een overwinning en die is er gelukkig ook gekomen. Wat ik van Lierse vond? Ach, net als Virton bouwen ze aan een nieuwe ploeg en dat vraagt enige tijd. Maar je merkt toch dat beide teams best wel over kwaliteit beschikken. Ik zou zeggen tot in de play-offs, want dan zien we elkaar zeker weer.”

MEER OVER Lierse K.