Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Het belangrijkste verkiezingsnieuws voor u samengevat

Het belangrijkste verkiezingsnieuws voor u samengevat
Beeld Eric de Mildt

De stemmen zijn geteld, de coalities worden gesmeed daags na 14 oktober. En zowat elke partij claimt deze lokale verkiezingen gewonnen te hebben. Het verkiezingsnieuws van deze nacht en deze ochtend voor u samengevat.

1. Kaart: wie haalde de meeste voorkeurstemmen in uw gemeente na verkiezingen 2018?

Welke coalities zijn mogelijk in uw gemeente na de verkiezingen van gisteren? Via onze interactieve verkiezingskaart kan je kijken welke partijen winnen, welke verliezen en welke politici de meeste voorkeurstemmen krijgen.

Lees ook: Puzzelwerk in Gent en Antwerpen: coalitievorming wordt moeilijk in grootste Vlaamse steden

2. Brussel: Philippe Close (PS) kiest voor rood-groen na verrassend goede uitslag in Brussel-Stad

In Brussel-Stad hield de geplaagde PS van burgemeester Philippe Close verrassend stand. Ecolo-Groen boekte een grote overwinning en sloot vannacht met de PS en de progressieve burgerlijst Change een coalitie-akkoord. De liberalen verdwijnen daarmee uit het schepencollege. 

3. De Wever reikt de hand naar Groen, maar Almaci wijst coalitie af

Een half zeteltje, meer overschot heeft de Antwerpse meerderheid van N-VA, CD&V en Open Vld niet. Bart De Wever (N-VA) houdt zijn opties open en lonkt naar Groen. Maar daar hebben ze geen zin om mee te spelen in een ronde blufpoker.

Bart De Wever (N-VA) blijft burgemeester in Antwerpen.Beeld BELGA

4. Gent: Heeft Gent straks een groene burgemeester? Sp.a overweegt om Gentse sjerp af te staan

In Gent zijn de verhoudingen binnen het kartel sp.a-Groen helemaal op zijn kop gezet. Groen haalt dubbel zoveel zetels binnen als de socialisten. Die laatsten overwegen om het burgemeesterschap aan Groen te laten. Een breuk van het kartel lijkt voorlopig niet aan de orde. Wel is het zo dat de gewijzigde verhoudingen niet zonder gevolgen kunnen blijven.

5. Oostende: Tommelein wil een alternatieve coalitie in Oostende, maar Groen heeft de sleutels in handen

Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein werkt in Oostende hard om een alternatieve coalitie op de been brengen met CD&V, N-VA en Groen. Maar Groen houdt het been stijf. "Wij willen een stabiele ploeg." Een simpele 'ja' van Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt volstaat om Bart Tommelein (Open Vld) burgemeester in Oostende te maken.

Bart Tommelein.Beeld BELGA

6. Ninove: Barst het cordon sanitaire in Ninove? Het ziet er wel naar uit

Het ziet er naar uit dat met Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer de eerste Vlaams Belang-burgemeester de sjerp heeft binnengehaald. Zijn Forza Ninove behaalde 40 procent en lijkt een deal te hebben met de lokale N-VA-afdeling.

7. Herbeleef de gemeenteraadsverkiezingen in 7 verrassende conclusies

Iedereen is het er over eens dat deze lokale verkiezingen geen eenduidige nationale richting aangeven. Dat klopt… tot je naar de uitslagen voor de provincieraden kijkt. Daar is er plots wel een significante tendens. In alle Vlaamse provincies komen Groen en Vlaams Belang fors versterkt voor de dag. Hoofdredacteur van De Morgen Bart Eeckhout vat de gemeenteraadsverkiezingen samen in 7 conclusies.

8. Code rood voor de sp.a: ondanks feest in Leuven en Vilvoorde hebben socialisten weinig reden tot vieren

Gezellig is het vandaag niet om socialist te zijn. Een aantal belangrijke rode bastions blijven – weliswaar nipt – overeind, toch is er weinig reden tot feesten. Het burgemeesterschap van Gent en Oostende kan de socialisten nog ontglippen. Bovendien zijn de resultaten van de provincieraadsverkiezingen, de barometer voor de nationale verkiezingen, ronduit slecht.