Direct naar artikelinhoud

Stroompanne legt drukste luchthaven ter wereld plat

Mensen wachten massaal op de terugkeer van elektriciteit in de luchthaven.Beeld EPA

De luchthaven van Atlanta, de grootste en drukste luchthaven ter wereld, ligt al de hele middag en avond plat door een stroomonderbreking. Daardoor zijn er duizenden passagiers gestrand en kunnen vliegtuigen er niet landen of vertrekken. Inmiddels meldt de luchthaven dat een deel van de luchthaven weer stroom heeft.

Door een brand in de ondergrondse elektriciteitscentrale viel alle stroom in de terminals om 13.00 uur lokale tijd (19 uur Belgische tijd) uit. Passagiers kwamen niet meer voorbij de incheckbalies. Zeker 1000 vluchten konden niet meer vertrekken, zodat ook de bagagecontrolepunten en de gates vol zijn gestroomd met reizigers.

Restaurants en winkels zijn noodgedwongen gesloten. Reizigers spreken van een ‘nachtmerrie’, omdat niemand het vliegveld kan verlaten, maar er wel steeds nieuwe reizigers bijkomen. “Niemand kan ons precies vertellen wat er aan de hand is”, aldus de 32-jarige Emilia Duca, die onderweg was naar Wisconsin.

Het elektriciteitsbedrijf hoopt de storing tegen middernacht (plaatselijke tijd) verholpen te hebben, zo luidt het in een mededeling. Tegen de avond twitterde de luchthaven dat in terminal F en in het Atrium en de concourses T, A en B weer stroom was. “We werken er hard aan om ook in de rest van de luchthaven snel weer stroom te krijgen.”

"Ground stop"

De reden van de stroomonderbreking is nog steeds niet gekend. Omstreeks 11u30 plaatselijke tijd (17u30 onze tijd) besliste de FAA, de Amerikaanse luchtvaartwaakhond, dat er geen vliegtuigen mochten vertrekken naar Hartsfield-Jackson International Airport. Door deze ‘ground stop’ zijn ook in andere luchthavens reizigers gestrand. Internationale vluchten worden omgeleid naar andere luchthavens.

De burgemeester van Atlanta heeft laten weten dat het Congrescentrum in de stad is opengesteld voor gestrande reizigers. Ze kunnen daar met een shuttle naar toe en worden opgevangen met bedden en voedsel.

Drukke kerstperiode

De luchthaven verwacht de komende dagen de nodige problemen om alle reizigers deze week nog op hun plek van bestemming te krijgen, zeker gezien de toch al extra drukke kerstperiode.

Hartsfield-Jackson verwerkt 2.500 vluchten per dag en er passeren dagelijks zo’n 275.000 passagiers. 

Mensen wachten massaal op de terugkeer van elektriciteit in de luchthaven.Beeld EPA