Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Real Madrid op weg naar vierde Champions League-finale in vijf jaar

Real Madrid-aanvoerder Sergio Ramos pept zijn team op na de 1-1 van Marcelo.Beeld Photo News

Bayern München beukte negentig minuten aan een stuk, maar de deur ging niet open. En zonder dat iemand er erg in had, prikte Real twee keer tegen. De Madrilenen zijn op weg naar de vierde finale in vijf jaar.

Jupp Heynckes (72) verscheen met een gelukzalige glimlach uit de catacomben van de Allianz Arena. Zijn kleinkinderen kunnen trots zijn op hun opa. Geen sudoku's invullen om zichzelf in slaap te wiegen, neen, lekker de verantwoordelijkheid nemen om FC Bayern München naar de finale van de Champions League te loodsen.

Hij had tegenslag. Nog voor het halfuur verloor hij twee pionnen. De spieren van Robben en Boateng begaven. Thiago en Süle waren hun vervangers. Real Madrid voetbalde naar het beeld van het seizoen. Een achtbaan op noppen: slecht, goed, zoals het weer bij ons.

Uitgerekend in Reals beste periode, met wat schuchtere pogingen, kwamen ze op achterstand. Doelman Ulreich zorgde voor een snelle spelhervatting, Rodríguez stuurde Kimmich in het straatje en die verraste Navas met een schot in de korte hoek (1-0). Bayern München stak niet opvallend veel tempo in de wedstrijd, het swingde niet, maar ze hielden er het kopje bij. Ribéry en Hummels hadden de tweede aan de voet.

Spotten met de logica

Madrid wist niet goed waarheen, tot Ramos veranderde van flank. Carvajal zette voor, Ronaldo deed even alsof hij weer een omhaal zou proberen, waarna de doorglijdende bal in de voeten kwam van Marcelo. Boem: 1-1. Zomaar. Waarna ze hervielen in hun slechte gewoontes. Op den duur bestaat 'onoverwinnelijkheid' echt.

Zie maar. Lewandowksi kopte van dichtbij in de handen van Navas, even later legde Müller aan de tweede paal een doorgekopte hoekschop gewoon naast. Madrid speelt met twaalf. Hierboven moeten ze fan zijn.

Zij drijven de spot met alle logica. Linksachter Rafinha werd er gek van. Of hij is kleurenblind. Ineens stak hij het leer pardoes in de voeten van Asensio, bij de rust ingevallen voor de bleke Isco. Asensio en Vázquez zette een één-tweetje op, waarna het Spaanse wonderkind Ulreich klopte (1-2). Heynckes was er het hart van in. Hij had nog zó gewaarschuwd voor mentale stoornissen.

De thuisploeg rolde aanval na aanval over de bezoekers, vooral over links, waar Ribéry een gesel was

Bayern blééf daarna kansen missen. Navas redde op een knal van Ribéry. De thuisploeg rolde aanval na aanval over de bezoekers, vooral over links, waar Ribéry een gesel was. Carvajal ging erbij liggen, Vázquez deed het na de positiewissel niet veel beter.

Real Madrid voetbalde erbarmelijk. Ronaldo was een non-issue, afgezonderd in de spits. Maar om te winnen moet je scoren - Ribéry joeg er weer eentje naast. Koninklijke chaos. Overleven bij de gratie van Sergio Ramos, dat wel, de beste centrale verdediger ter wereld. Madrid is Real niet zonder Ramos, zoals bleek tegen Juventus.

Benzema faalt

De Allianz Arena irriteerde zich. Dan toch even weer een Spaans momentje. Ulreich redde de meubelen oog in oog met Benzema. Die krijgt de jongste maanden geen bal meer tegen de netten, al maak je het doel tweemaal zo groot. Een derde treffer had ook zó oneerlijk geweest, gezien het spelbeeld.

Tien minuutjes nog. Tiende corner voor de thuisploeg inmiddels en nog wat vrijschoppen. Bommen. Granaten. Lewandowski met een enórme kans. Tevergeefs allemaal.

Real Madrid op weg naar Kiev.