Kwetsbare jongeren dreigen onderdak te verliezen: "Hun toekomst staat op het spel"

© amg

Het opvangtehuis ‘La Maison’ in de François Gaystraat in Sint-Pieters-Woluwe wordt volgend jaar afgebroken. Daardoor dreigen negen jongeren op straat te belanden. “Hun toekomst staat op het spel.”

amg

Negen jongeren van opvangtehuis ‘La Maison’ in Sint-Pieters-Woluwe dreigen binnenkort op straat te staan. De gemeente, die eigenaar is van het huis waarin ze opgevangen worden, heeft immers besloten om het pand af te breken. In de plaats komen er appartementen.

“Sinds 1977 werden in dit huis al meer dan 300 jongens en meisjes opgevangen die het moeilijk hebben”, zegt vrijwilligster Nathalie Minner. “Op dit ogenblik zitten hier negen tieners tussen 16 en 18 jaar met een moeilijke thuissituatie. Ze worden hier voorbereid op het verder verloop van hun leven.

Er waren met hen nooit problemen in de buurt. Het leven van deze jongeren staat op het spel. Ze zijn al bij hun familie weggehaald en dreigen nu een nieuwe klap te incasseren.”

In de loop van 2019 zullen de jongeren het huis noodgedwongen moeten verlaten. Volgens schepen van Huisvesting Pascal Lefèvre (Ecolo) heeft de gemeente al verschillende pistes onderzocht. “Zoals bijvoorbeeld een leegstaand gebouw van de Tiense Suikerrafinaderij. Een interessante optie leek ons een fusie met de gelijkaardige vzw Les Sentiers, maar dat zag ‘La Maison’ niet zitten. Op dit moment zien we geen opportuniteiten meer, maar we blijven zoeken en willen met de vzw rond de tafel zitten. Er is trouwens nog tijd. De afbraak start pas in de loop van 2019.”

Maar ‘La Maison’ wil al sneller zekerheid. “We willen voor 15 september weten of we in Sint-Pieters-Woluwe kunnen blijven”, vertelt Réginald d'Hoop de Synghem, voorzitter van ‘Société Royale Protectrice de l'Enfance, dat het opvangtehuis beheert. “We kunnen ook huur betalen voor dit pand, als dat het probleem zou zijn voor de gemeente. Maar dat moet wel betaalbaar zijn. Een allerlaatste optie is verhuizen naar een andere gemeente.”

Gemeenteraadslid Carla Dejonghe heeft intussen ook een vraag over de problematiek gericht aan het gemeentebestuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen