zondag 25 maart 2018 - Wielrennen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Gent-Wevelgem

 BELGA

Ploegleiders Planckaert en Piva over de verrijzenis van Amaury Capiot

“WorldTour-ploegen zullen bij hem aankloppen”

Hoewel Pasen pas op 1 april valt, durven we het woord verrijzenis al in de mond nemen. De reden? De hoogvorm die Amaury Capiot etaleert op (inter)nationale wegen. Vorig jaar beleefde de 24-jarige Lanakenaar een annus horribilis. De voorjaarsklassiekers moest hij vanuit zijn sofa volgen, met de knie in een brace. Eind juni volgde zowaar een dubbele knieoperatie. Aan de vooravond van Gent-Wevelgem is de hemel helemaal opgeklaard boven Amaury’s hoofd. Ploegleiders Walter Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Valerio Piva (BMC) laten hun licht schijnen over heden, verleden en toekomst van Capiotje.

Valerio Piva (BMC)

Vergelijkbaar met Jempi Drucker”

 BELGA

Amaury Capiot is geen onbekende voor Valerio Piva. Wel integendeel. De Lanakenaar moet immers oom zeggen tegen de Italiaanse schoonzoon van Yvo Molenaers. Het was dan ook Piva die Capiot aanraadde om zijn eerste stappen bij de profs te zetten in de kleuren van Sport Vlaanderen-Baloise.

“Omdat ik vind dat je als jonge renner nergens beter kunt zitten dan onder de vleugels van Walter Planckaert”, argumenteert Piva. “Bij Walter krijg je kansen en Amaury is bezig met die te grijpen. Zijn goede resultaten, zevenmaal top tien op zeventien koersdagen, verrassen me allerminst. Amaury heeft talent, veel wilskracht en een positieve ingesteldheid. Dan kom je als prof al een eind. Hij is ook snel, maar een toptalent als Gaviria of Hodeg is hij dan weer niet.”

Met welk type renner zou Piva Capiot durven vergelijken?

“Dan denk ik spontaan aan een jongen als Jempi Drucker (BMC). Hij heeft niet de kwaliteiten van een Van Avermaet of Roelandts, maar hij staat hen wel lang bij in een finale. Bovendien grist hij regelmatig een ereplaats mee. Occasioneel wint hij zelfs, zoals die Vueltarit in 2016 of de Ride London-Surrey Classic, een jaar eerder. Zo’n jongen wil iedere WorldTour-team in zijn rangen. Op dit moment stapelt Amaury de dichte ereplaatsen op. Dat is mooi om je visitekaartje af te geven, maar eenmaal bij een WorldTour-ploeg is dat niet meer belangrijk. Als hij een stap hogerop zet, zal hij minder voor eigen rekening mogen rijden. Maar dan wordt hij wel rijkelijker verloond om zijn kansen op te offeren.”

Bij welk team ziet de ploegleider van BMC zijn neefje terechtkomen?

“Als je van een procontinentaal team komt, is iedere WorldTour-ploeg goed. Alleen is het er sinds de voorbije winter niet makkelijker op geworden voor jonge renners. Met de verplichte inkrimping van de selecties tellen ploegen minder renners, maar als Amaury zo blijft voortdoen, komt er zeker een topploeg aankloppen.”

Walter Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise)

Zal later niet meer in fabriek moeten werken”

 Photo News

Vorig jaar schoof Walter Planckaert Capiot resoluut naar voren als het nieuwe raspaardje dat uit zijn stal zou worden geplukt. Knieperikelen strooiden roet in het eten.

“Twee kapotte knieën, dat is niet niets als renner, hè. Enkele keren heb ik gedacht: komt dat nog wel goed”, geeft Planckaert toe. “Maar na de Ruta del Sol kwam de opluchting. Amaury voelde na zware inspanningen geen pijn meer. Eerlijk? Dat voelde aan als een overwinning.”

De prima resultaten verrassen de pater familias van Sport Vlaanderen-Baloise allerminst.

“Amaury heeft alle kwaliteiten om uit te groeien tot een prima prof. Hij heeft karakter, veel lef, kan een helling over en beschikt over een snelle sprint. Als hij van ongelukken bespaard blijft en zijn knieën standhouden, rijdt hij volgend jaar niet meer bij ons. Mocht dat wel zo zijn, dan ken ik niets meer van wielrennen.”

Tot welk soort renner ziet Planckaert zijn poulain evolueren?

Capiotje is een jongen die zich goed kan positioneren. Dan kan je zowel uitblinken in de voorjaarsklassiekers als in een sprinttrein. Amaury lijkt me perfect als voorlaatste of laatste lead-out voor een topsprinter. En als de kans zich voordoet, zal hij van zijn team zijn eigen kans mogen gaan. Een beetje zoals Baptiste Planckaert doet bij Katusha-Alpecin. Is Kristoff niet van de partij? Dan rijdt hij voor eigen rekening. Ik ben er zeker van dat we het laatste nog niet hebben gezien van Amaury. Hij zal later niet meer in het fabriek moeten werken.”

Voor komende opdrachten koestert Planckaert hoge verwachtingen.

“Ik denk dat we zondagavond heel tevreden zullen zijn over zijn koers. De Kemmel overleven, dat kan Amaury. Mede dankzij zijn gave voor het positioneren. Twee jaar geleden moest hij net daar de rol lossen. Maar intussen heeft hij een pak aan kracht gewonnen. De Ronde is een ander paar mouwen, die komt allicht nog te vroeg voor hem. Voor de Scheldeprijs zou ik hem dan weer tot de schaduwfavorieten rekenen.”

Wat zegt Capiot zelf?

“Completer geworden bij Bombeke”

Amaury zelf is uiteraard verheugd met de huidige gang van zaken. “Veel mensen rondom me dachten dat ik er terug wat moest inkomen, maar het gaat inderdaad vlotter dan gedacht”, zegt Capiot over zijn huidig vormpeil. “Dat ik momenteel dit niveau haal, is de vrucht van hard knokken. Sinds maart vorig jaar werkte ik mij vijf dagen op vijf in het zweet bij kinesist David Bombeke. Ik ben er krachtiger - en dankzij de goede begeleiding - ook als een completere atleet uitgekomen. De voorbije jaren durfde ik op de kant wel eens het gat te laten vallen. Dit jaar voel ik dat ik met overschot rondrijdt. Nochtans is het gevoel nog altijd niet optimaal. De spieren rond de knie hebben duidelijk nog tijd nodig om aan te sterken.”

Van de toenemende interesse wil Capiot zich niet veel aantrekken. “Uiteraard hoop ik dat mijn prestaties interesse losweken bij de WorldTour-ploegen. Als dat zo is, hoor ik het wel in de maanden mei of juni van mijn manager Billy Reynders. Hij moet zich daar mee bezighouden, ik moet koersen.” (roro)

KM Helling Uur
250,8 Deinze (start) 11.35
113,6 Katsberg 14.56
110,1 Kokereelberg 15.01
107,8 Vert Mont 15.04
105,3 Zwarte Berg 15.08
100,3 Zwarte Berg 15.15
93,8 Ravensberg 15.25
82,7 Baneberg 15.41
74,7 Kemmelberg 15.53
70,7 Monteberg 15.59
38,9 Baneberg 16.45
34,3 Kemmelberg 16.52
0 Wevelgem (aankomst) 17.42

Vrouwen

D’Hoore wil eerste Belgische zijn die Gent-Wevelgem wint

Net als de mannen werken ook de vrouwen zondag hun Gent-Wevelgem af.

Jolien D'hoore is na haar winst in de Driedaagse Brugge-De Panne de topfavoriete. “De conditie is goed en ik vertrek met een goed gevoel naar de start in Ieper”, zegt D’hoore. “Voor het eerst krijgen ook wij de Plugstreets geserveerd. Ik verkende het parcours dan wel niet, maar we hebben het met de ploeg wel bekeken via Google Street View. Ik schat mijn kansen eerlijk gezegd hoog in. Vorig jaar werd ik ook al tweede.”

Wint D’hoore zondag op de Vanackerestraat in Wevelgem, dan is zij de eerste Belgische die daarin slaagt.(blg)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws