Brusselse politie dient mensensmokkelaars tweemaal in één week slag toe

De politie van Brussel-Zuid heeft vorige week meerdere invallen gedaan in enkele kraakpanden. Daarbij werden meerdere personen, die ervan verdacht worden deel uit te maken van een bende mensensmokkelaars, opgepakt. Daarnaast werd ook een Pakistaanse bende, die vanuit de hoofdstad opereerde en valse paspoorten aan de man bracht, opgerold.

Bij de invallen in de kraakpanden in Brussel en Laken werden tien personen onder aanhoudingsbevel geplaatst. Het gaat om leden van een criminele organisatie die probeerden om hun slachtoffers tegen betaling naar het Verenigd Koninkrijk te versluizen en voornamelijk actief waren in de omgeving van het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark.

De verdachten, voornamelijk van Soedanese nationaliteit, verbleven op verscheidene adressen in Brussel en rekruteerden hun slachtoffers in en rond het Noordstation. Al dan niet begeleid dienden de transmigranten met het openbaar vervoer, voornamelijk de trein, naar Aarlen te reizen waar zij zich verder te voet naar de parkings in Hondelange en Sterpenich moesten begeven. Op die parkings werden zij dan uiteindelijk door de smokkelaars in de vrachtwagens gestopt.

Valse paspoorten

Tegelijk werd ook een Pakistaanse bende opgerold die valse Britse paspoorten aan de man bracht. Met die paspoorten konden de kopers een authentieke identiteitskaart als Europese onderdaan verkrijgen en zich zo in de Brusselse agglomeratie inschrijven. In de loop van het onderzoek bleek dat mogelijk ook een bediende van een Brussels gemeentebestuur bij de feiten betrokken was. De juiste rol van die man wordt nog verder onderzocht.

Volgens het Brusselse parket werd er enige tijd geleden al een onderzoek geopend naar een aantal personen, van wie vermoed werd dat ze betrokken waren bij mensensmokkel. De bendeleden, voornamelijk van Pakistaanse origine, werden ervan verdacht tegen betaling vervalste Britse paspoorten te leveren aan hun slachtoffers, om hun verblijf in België te vergemakkelijken.

Meer bepaald konden de slachtoffers de vervalste Britse paspoorten gebruiken om zich op de gemeente aan te bieden en een authentieke identiteitskaart voor Europese onderdaan te verkrijgen, om zich op die manier in de Brusselse agglomeratie in te schrijven. Tijdens het onderzoek kwamen niet alleen verschillende personen in beeld die via de filière passeerden maar ook een bediende van een Brussels gemeentebestuur.

Na maanden onderzoek werden op 14 mei 13 huiszoekingen uitgevoerd en werden zeven personen opgepakt. Drie verdachten werden uiteindelijk na verhoor voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Eén persoon werd administratief aangehouden en overgebracht naar het gesloten centrum van Vottem.

Bij de huiszoekingen trof de politie niet alleen een aantal eerder gebruikte vervalste Britse paspoorten aan, maar ook een kleine maar professionele cannabisplantage. Hiervoor werd een nieuw bijkomend onderzoek opgestart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen