Lekker nieuws: mediterraans genieten bij Deli Sur, de geuze ontdekken bij Amuse-Gueuze en op soiree bij Cece is hungry

Culinair Antwerpen is altijd in beweging. We geven je elke week enkele lekkere tips.

Michel Van der Auwera

Deli Sur: toegankelijke mediterraanse gerechten

Ghina Bazzi in haar gezellige tuin.© Michel Van der Auwera

Deli Sur is het nieuwe concept van de Libanees-Belgische chef Ghina Bazzi. Ze is op verschillende vlakken een buitenbeentje. Ze volgde nooit een koksopleiding, maar leerde de stiel bij chefs als Jacques Slap (Minerva), Marc Paesbrugghe (Sir Anthony Van Dijck) en in enkele toprestaurants in het buitenland. Ondanks haar beloftevolle carrière kwam ze terug naar Antwerpen, omdat koken in sterrenzaken niet te combineren valt met een gezin.

Nu bewandelt ze de middenweg met Deli Sur. In die kleine traiteur in de buurt van de Markgravelei maakt ze dagelijks mediterrane gerechten en haar wereldberoemde dipsauzen, zoals hummus en labneh. Je kunt de gerechten uit de toog afhalen of ter plaatse degusteren. Op zonnige dagen brengt de mooie tuin de nodige verkoeling. Met Deli Sur wil Bazzi vooral toegankelijk zijn voor de Antwerpenaar. Ze blijft ook actief als private chef aan huis, maar daar hangt wel een ander prijskaartje aan vast.

Deli Sur, Bosmanslei 2, 2018 Antwerpen, www.surfood.be

Amuse-Gueuze: foodpairing met onderschat bier

Karen Blereau keurt een geuze.© Karen Blereau

Amuse-Gueuze voert je mee naar de wondere wereld van de geuze. Karen Blereau wil de Antwerpenaar en de Vlaming geuze leren waarderen. Als lekker bier op zich, maar vooral in combinatie met een goede maaltijd. Partner in crime om daarvoor te zorgen is Thomas Van de Weyer, die onlangs met Bart Huybrechts ook de nieuwe culinaire hotspot Hiro op het Eilandje opende.

Na enkele edities in gereputeerde restaurants, organiseert ze nu een avond bij Stek, in een herenhuis in Antwerpen-Noord. De deelnemers nemen plaats aan één lange tafel, waar ze de kok aan het werk zien. Vanaf 19u wacht een aperitief, nadien volgt een verrassingsmenu in gemoedelijke sfeer. Prijs per persoon is 140 euro all-in. Volgend jaar komt er ook een veganistische editie. Voor de editie van 5 en 6 juni in Antwerpen zijn er slechts 28 plaatsen.

www.amusegueuze.com

CeCe is hungry: eten aan de ‘chef’s table’

Célien Mommaerts (Cece is hungry).© Michel Van der Auwera

Célien Mommaerts biedt met CeCe is hungry een nieuw horecaconcept aan. Haar food-atelier is één keer per week open voor lunch en takeout, en enkele keren per maand is er een gastronomische Cece Soirée. Daarbij zit je aan de chef’s table, op een zucht van het kookvuur. Célien ziet zichzelf als flexibele chef die ook aan huis komt koken. Ze merkt dat daar veel vraag naar is omdat iedereen dan ongedwongen kan genieten en niemand BOB hoeft te zijn.

Ze pimpt Franse klassiekers met Aziatische invloeden. De vongole met gember en chilipepertjes is een goed voorbeeld. Gerechten waar Cece ook graag mee uitpakt zijn verfrissende ceviche en traag gegaarde pulled pork. De volgende Cece Soirée is op 5 juni. Bij Cece is hungry kan je ook terecht voor verjaardags- of bedrijfsfeestjes. Ze verklapt ook recepten op haar sociale media.

Walemstraat 76, 2600 Antwerpen, www.ceceishungry.com