Turkije wil traditionele döner kebab beschermen tegen goedkope ‘namaak’

© Boumediene Belbachir

Wordt een broodje döner kebab in je geliefde snackbar straks een flink stuk duurder? Een Turkse producentenvereniging diende alvast een aanvraag in bij de EU om de naam ‘döner’ te beschermen voor vlees dat volgens een traditioneel en gestandaardiseerd recept is klaargemaakt.

mts
Bron: Bild

Als de Europese Unie de regel invoert, zouden snackbars die döner kebab willen serveren dat in de hele EU moeten doen volgens een vaste bereidingswijze en met vaste ingrediënten. De term ‘döner’ – Turks voor ‘draaiend’, vanwege de draaiende braadspit waaraan het vlees hangt wanneer het wordt gegrild – zou geclassificeerd worden als een ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’ en een bijhorend EU-keurmerk krijgen.

‘Döner’ is Turks voor ‘draaiend’, vanwege de draaiende braadspit waaraan het vlees hangt wanneer het wordt gegrild

De Europese Commissie bevestigt tegenover de Duitse krant Bild dat ze een aanvraag heeft ontvangen vanuit Turkije om de naam ‘döner’ te beschermen. In de komende drie maanden hebben belanghebbenden het recht bezwaar aan te tekenen tegen die aanvraag. Als de Commissie “sterk verzet” ontvangt dat “feitelijk en procedureel” correct is, dan kan de aanvraag worden afgewezen.

LEES OOK. Van luxerestaurants in Turkije naar Gent: Firat (32) maakt zijn droom waar met eigen restaurant (+)

Als kebab echt een gegarandeerde traditionele specialiteit zou worden, zouden de prijzen voor kebab weleens omhoog kunnen schieten. Natuurlijk zouden de meeste snackbars die geen authentieke döner kebab serveren nog steeds hun ‘namaakkebab’ kunnen serveren, maar dan mogen ze hun gerechten dus niet langer ‘döner kebab’ noemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer